Прогноза: AI ще стане по-умен от всички хора до 2029 г.

Идва моментът, в който изкуственият интелект ще надмине човешкия интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, направи смела прогноза за бъдещето на изкуствения интелект. Според него, AI вероятно ще надмине интелигентността на отделните хора до следващата година и може да надмине съвкупната интелигентност на всички хора до 2029 г.

Тази прогноза идва на фона на продължаващ дебат относно потенциалните рискове и ползи от развитието на изкуствения интелект, отбелязва Gizchina в обширна публикация по темата. Възможността AI да надмине човешкия интелект е горещо обсъждана от технологични експерти, учени и футуристи от десетилетия. Но след появата на генеративния AI бот ChatGPT дебатът, че изкуственият интелект ще замени хората, се засили.

Появата на генеративния AI накара технологични гиганти като Google, Meta, Amazon и Microsoft да влязат в конкуренция с разработване на свои езикови модели. Предвид бързото развитие в областта на AI, главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск вярва, че идва моментът, в който изкуственият интелект ще надмине човешкия интелект. Той дори смело прогнозира, че до края на 2029 г. AI ще надмине нивото на интелигентност на цялата човешка раса.

Кога AI ще придобие човешки интелект

Илон Мъск направи своя коментар, провокиран от интервю на Джо Роугън, водещ на подкаст, с известния футурист Рей Кърцвейл, който твърди, че AI ще достигне нивото на човешкия интелект до 2029 г. Кърцвейл е фокусиран върху експоненциалния растеж на аналитичните технологии, особено в областта на AI.

Според неговия анализ, хората бързо подобряват изчислителната мощност, сложността на алгоритмите и възможностите за обработка на данни. Затова Кърцвейл вярва, че този напредък неизбежно ще позволи на системите с изкуствен интелект да достигнат и в крайна сметка да надминат човешкия интелект.

Хората може да си мислят, че ще отнеме още 100 години, преди AI да стане по-умен от тях. Но Кърцвейл вярва, че AI може да постигне този крайъгълен камък за по-кратък период, например през следващите пет години. Прогнозата на Илон Мъск е много подобна. Интересното е, че Кърцвейл прогнозира този напредък в AI още през 1999 г.

Мъск е откровен за потенциалните рискове от изкуствения интелект. В отговор на прогнозата на Кърцвейл, той подчерта, че AI може да стане по-умен от хората много по-рано – още през следващата година. Мъск вярва, че до 2029 година AI не само ще се съревновава с всички отделни хора, но може да надхвърли колективния интелект на човечеството.

„Изкуственият интелект може да бъде по-умен от всеки човек през следващата година. До 2029 г. AI може да бъде по-умен от всички хора”, написа Мъск в подопечната му социална мрежа X.

Докато някои гледат на AI като на инструмент за напредък и иновации, други се опасяват за последиците от създаването на машини, които биха могли да надминат човешкия интелект. Мъск предупреди, че AI е риск за хората и ако иновациите в сектора продължат, хората може да загубят контрол над него.

По време на среща на върха за безопасността на изкуствения интелект, през ноември 2023 г. в Обединеното кралство, Мъск подчерта безпрецедентния характер на развитието на AI. Той очерта бъдеще, в което изкуственият интелект може да надмине човешкия интелект и дори да притежава способности, подобни на човешките, за изпълнение на задачи, вкл. на работните места.

Рискове и ползи от AI

Потенциалните рискове и ползи от разработването на AI са тема на интензивни спекулации и дебати сред технолози, учени и футуристи от десетилетия. Дебатът се засили след появата на ChatGPT, генеративния AI бот на OpenAI. Въвеждането на генеративен AI доведе до разгорещена надпревара между големи технологични компании като Google, Meta, Amazon и Microsoft за изграждане на техни собствени езикови модели и усъвършенстване на платформите за AI.

Тъй като AI продължава да напредва бързо, експертите смятат, че хората трябва да се подготвят да използват силата му за добро, като същевременно смекчават потенциалните рискове и гарантират, че развитието на AI остава етично и полезно за човечеството. Следващите години ще бъдат ключови за оформяне на бъдещето на изкуствения интелект и неговото въздействие върху нашия свят.

В заключение, бъдещето на AI разкрива както обещаващи възможности, така и значителни предизвикателства. Смелата прогноза на Илон Мъск, че изкуственият интелект може да надмине човешкия интелект през следващите няколко години, подчертава неотложността от проактивни мерки за осигуряване на отговорно разработване и внедряване на технологии за AI.

Въпреки че AI притежава огромен потенциал за иновации и прогрес, той също така поражда основателни опасения относно последиците от него за човечеството. Докато навигираме в този бързо развиващ се пейзаж, заинтересованите страни в различни сектори е наложително да си сътрудничат при оформяне на траекторията на AI към бъдеще, което дава приоритет на етичните съображения, предпазните мерки срещу потенциални рискове и максимизиране на ползите за обществото.

Само чрез внимателно планиране, стабилно регулиране и непрекъснат диалог можем да насочим изкуствения интелект към бъдеще, което е в съответствие с нашите колективни ценности и стремежи.

Коментари по темата: „Прогноза: AI ще стане по-умен от всички хора до 2029 г.”

добавете коментар...

  1. еХперт

    А до 2020г. щеше да може да кара кола.

Коментар