Операция O-RAN: Планът на САЩ да неутрализира Huawei

Геополитическото напрежение се проявява в телекомуникациите като разцепление във веригите за доставки (снимка: CC0 Public Domain)

САЩ и Китай се борят за контрол над глобалната телекомуникационна архитектура, която е в основата на всички мобилни комуникации, включително интернет. Всяка от двете суперсили е избрала своя призьор в битката за киберпространството.

В телекомуникационния шум за контрол над интернет Китай подкрепя архитектурата RAN (Radio Access Network), традиционния радиоелемент на клетъчната мрежа. САЩ влагат парите си в една нововъзникваща технологична архитектура, наречена O-RAN (Open Radio Access Network).

Причината САЩ да застанат зад O-RAN е проста. Тази архитектура ще свали Huawei завинаги, отбелязва тайванската медия Digitimes в анализ по темата.

САЩ организират кампания у дома и в чужбина, за да убедят света да се откаже от RAN в полза на O-RAN. Този ход би изтеглил трона изпод Huawei, най-накрая слагайки край на властването на компанията като най-голям доставчик на телекомуникационно оборудване в света.

Американският президент Байдън е призовал лидерите на Индия, Филипините и Саудитска Арабия да приемат O-RAN, съобщи Вашингтон пост. Кампанията е част от натиска да се убедят страните да кажат „да” на Open RAN и „не” на Huawei.

Конгресът на САЩ отпусна 500 милиона долара за Международния фонд за технологична сигурност и иновации (ITSI) за разработване на технологията O-RAN. Държавният фонд за иновации на безжичната верига за доставки, упълномощен съгласно Закона за национална отбрана (NDAA), добави още 1,5 милиарда долара, за да ускори процеса.

Какво е RAN?

Мрежата за радиодостъп (RAN) е съществен елемент от телекомуникационната инфраструктура, улесняващ свързването на устройства с безжична връзка към различни сегменти на централна публична или частна мрежа. По същество RAN функционира като радио-част на клетъчна мрежа.

Като се има предвид важността на RAN инфраструктурата във функционирането на безжичните устройства, лесно е да се разбере, че контролът върху нея означава контрол над интернет. Монополът върху такава инфраструктура е благодат за всеки, който претендира за него, и заплаха за тези, които не го правят.

Радио-частта, хардуерът и софтуерът са собствени, частни в конвенционалната RAN настройка. Това означава, че по-голямата част от оборудването идва от един доставчик.

В рамките на RAN операторите не могат да смесват радиостанции от един доставчик с хардуер и софтуер от друг доставчик, когато разгръщат мрежа. RAN е статуквото на мобилните комуникационни мрежи.

Настоящият пейзаж на RAN е доминиран от олигопол от пет компании. Доминиращите играчи включват китайските Huawei и ZTE, скандинавските Ericsson и Nokia и южнокорейския Samsung.

Huawei е световен лидер в доставката на RAN оборудване, което е сериозно главоболие за САЩ.

Въведете O-RAN

Отворена мрежа за радио достъп (O-RAN) е вариант с отворен код на инфраструктурата на мрежата за радио достъп (RAN). Той улеснява оперативната съвместимост между клетъчното мрежово оборудване, доставено от различни производители.

Залогът върху O-RAN в САЩ се основава на обосновката, че наличието на множество доставчици предлага алтернатива на затворените системи от край до край, които зависят от китайско оборудване, и това може да сложи край на пазарното господство на Huawei.

Huawei като телекомуникационен „бугимен”

Страховете относно използването на оборудване на Huawei са свързани с убеждението, че компанията е ръка на управляващата комунистическа партия в Китай, която го използва за събиране на SIGINT, или разузнавателни сигнали за западните противници на страната, включително САЩ. В интервю за Fox News през 2019 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп каза: „Не искаме оборудването [на Huawei] в Съединените щати, защото те ни шпионират”.

Подозренията и съпротивата срещу Huawei започнаха сериозно през 2012 г. след поредица от кибератаки срещу американски компании и западни правителства. В правителството на САЩ имаше широк консенсус, че атаките са организирани от Китай.

През 2012 г. комитет на Конгреса на САЩ одобри предложение, насочено към идентифициране и премахване на технология, разработена от китайски телекомуникационни фирми, от инфраструктурата на ядрените оръжия на САЩ. През същата година Комитетът по разузнаването на Камарата на представителите на страната заключи, че Huawei и ZTE са заплахи за националната сигурност.

Въпреки това, анализаторът на Digitimes Бенсън Ву подозира, че официалните причини, които САЩ посочват, за да не използват оборудването на китайския телекомуникационен гигант, може да са неискрени. Той смята, че причините за премахване на вездесъщите китайски технологии от телекомуникационната система на САЩ може да са по-скоро икономически и протекционистки, отколкото чисто свързани с опасенията за националната сигурност, както често твърдят американските политици.

Бенсън каза, че Huawei се използва в САЩ от по-дълго време, отколкото хората си мислят. Сигурността никога не е била проблем, когато Huawei предоставяше инфраструктурата за 2G и 3G комуникации, добави той.

Според него, аргументът, че САЩ възпрепятстват достъпа на Huawei до страната от съображения за национална сигурност, не издържа. Компаниите от други комунистически страни като Виетнам не са обект на подобни ограничения, добави Бенсън.

Убиецът на Huawei

O-RAN първоначално е започната като търговска идея. Технологията е приета от американските власти, за да премахне Huawei и Китай от телекомуникационната нервна система на САЩ, смята Бенсън. САЩ се надяват да убедят света да премине от RAN към O-RAN. Предложението за тази технология обаче не е най-лесното за продажба, поради различни причини.

Що се отнася до въпроса за Huawei, Бенсън коментира, че най-големите доставчици в света като Nokia и Ericsson се оказват в капан между чука и наковалнята. Те са принудени да вървят по опънато геополитическо въже и да балансират между интересите на САЩ и Китай.

През октомври 2020 г. шведските регулатори забраниха използването на Huawei в 5G мрежите на страната. През ноември същата година изпълнителният директор на Ericsson Борже Екхолм разкритикува пълната забрана. Той се аргументира с по-нюансиран отговор. Швеция трябва да предприеме мерки за смекчаване на рисковете за своята 5G мрежа, каза мениджърът.

В отговор на забраната Гао Фенг, говорител на Министерството на търговията, заяви: „Китай призовава Швеция незабавно да поправи грешката и и да намери решения, основани на запазване на китайско-шведското икономическо и търговско сътрудничество”. Продажбите на Ericsson за Q12021 в Китай впоследствие спаднаха.

Ако Швеция не беше последвала примера на САЩ в забраната на Huawei, Ericsson можеше да бъде засегната от ограничение на достъпа си до американския пазар, коментира Бенсън. Това показва, че политическите и търговските интереси понякога са в противоречие, когато става въпрос за Huawei, добави той.

Бенсън смята, че стратегията на САЩ за разкъсване и замяна е усложнена от невидимата ръка на пазара. Оборудването на Huawei е значително по-евтино от това на други доставчици, добави той.

Инициативата за „скъсване и замяна”, въведена през 2020 г., изисква от американските предприятия да премахнат телекомуникационното оборудване, произведено от китайските фирми Huawei и ZTE. САЩ предупреждават, че оборудването на тези компании може да бъде използвано от Пекин за шпионски цели и незаконно придобиване на частна информация.

Американските оператори трябва да намерят алтернатива, за да запълнят празнината в оборудването, каза Бенсън. Проблемът е, че оборудването, доставяно от доверени партньори като Ericsson и Nokia, е много по-скъпо от това на Huawei и ZTE. Не всички американски оператори са толкова големи, колкото AT&T, обясни Бенсън. Някои оператори са много по-малки и не толкова богати, добави той

Според него, за по-малките оператори е трудно да си позволят алтернативи в отсъствието на Huawei. Правителството на САЩ предоставя субсидии на компаниите, за да им помогне в инициативата за „скъсване и замяна”, но те не се доближават до рентабилността на остракизираните китайски технологии на Huawei, добави Бенсън.

Ericsson играе умно

Сделката за отворено разгръщане на RAN на стойност 14 милиарда щатски долара между американския оператор AT&T и Ericsson демонстрира противоречивите мотиви, усложняващи усилията на САЩ за насърчаване на O-RAN. Изборът на Ericsson от AT&T беше показателен, коментира Бенсън.

Изборът на Ericsson за първоначалното разгръщане на отворената мрежа за радио достъп (RAN) на AT&T накара някои играчи от телекомуникационната индустрия да се почешат по главите. Ericsson, един от водещите телекомуникационни доставчици, беше по-скоро свързван с по-традиционната и финансово стабилна RAN архитектура.

Предложението на Ericsson беше уникално, казва Бенсън. Сделката включва разполагане на базови станции O-RAN и традиционни затворени базови станции RAN, добави той. Този модел позволи на Ericsson да възприеме позиция, подобна на Янус, спрямо O-RAN. Ericsson може да играе с целите на O-RAN на правителството на САЩ, без да изглежда напълно зад тях, казва Бенсън.

Това не е студена война

Противопоставянето между Китай и САЩ в телекомуникациите не трябва да бъде студена технологична война. По време на Студената война имаше конкуриращи се различни идеологически стандарти. Но когато става дума за телекомуникации, има само един стандарт и той е 3GPP, каза Бенсън.

3GPP се състои от седем национални или регионални организации за телекомуникационни стандарти, които си сътрудничат за разработване на протоколи за мобилни телекомуникации. Алиансът на САЩ за решения в телекомуникационната индустрия (ATIS) и Китайската асоциация за комуникационни стандарти (CCSA) са организационни партньори на 3GPP.

Геополитическото напрежение се проявява в телекомуникациите като разцепление в гъвкавите вериги, коментира Бенсън. След като напрежението доведе до санкции върху оборудване от определена държава, тогава се формират две отделни вериги за доставки.

Няма телеком стандарти за сигурност

В момента няма международни стандартни оперативни процедури за оценка на сигурността на безжично комуникационно оборудване. Без насоки операторите нямат начин да измерят потенциалните рискове, подчерна Бенсън.

O-RAN Alliance е интересен герой в тази история. Това е общност от оператори на мобилни мрежи, доставчици и изследователски и академични институции, основани от AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo и Orange през 2018 г. Мисията на организацията е да „преформатира RAN индустрията към по-интелигентни, отворени, виртуализирани и напълно оперативно съвместими мобилни мрежи”.

Усилията на САЩ да популяризират O-RAN, за да свалят Huawei, поставят O-RAN Alliance в неудобно положение. Алиансът се състои от китайски доставчици като China Mobile и ако се види, че той рекламира O-RAN, китайците може да се смятат за простреляни в крака, коментира Бенсън.

Обяснявайки дилемата, пред която е изправен O-RAN Alliance, Бенсън каза: „В него има някои китайски доставчици на оборудване. Как могат да популяризират тази индустрия, за да заменят собствените си продукти?”.

По-добре дявола, когото познавате

Промотирането на O-RAN от САЩ като решение на страховете от вградени задни врати в оборудването на Huawei е лицемерно, коментира Бенсън. САЩ са наясно с подобни заплахи, защото те самите са използвали такива средства за шпиониране на цели.

Бенсън даде пример с програмата PRISM на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). PRISM беше система, която позволи на правителството на САЩ да събира потребителски данни от корпорации като Microsoft, Google, Apple, Yahoo и други.

O-RAN може да бъде рискован бизнес

Бенсън предупреди, че O-RAN не е лишена от проблеми със сигурността. Оборудването на O-RAN е уязвимо за атака. Оперативната съвместимост и способността да се избира оборудване от различни доставчици може да бъде благословия и проклятие, каза Бенсън. Повишената ефективност на разходите на O-RAN може да дойде с цената на по-голяма площ за атака от злонамерени участници, които биха откраднали информация.

Бенсън обясни предизвикателството пред сигурността при преминаването от RAN към O-RAN с метафора, че мрежата е като къща. „Ако къщата ми има един прозорец, не е лесно за крадец да влезе вътре”, каза той. „Ако увеличите броя на прозорците, това увеличава риска къщата ви да бъде разбита”.

Уязвими и с RAN, и с O-RAN

Аргументът на САЩ, че O-RAN е по-безопасен от използването на оборудване на Huawei, е парадоксален, каза Бенсън. Изборът между RAN и O-RAN архитектура означава, че можете или да позволите на китайската комунистическа партия да има достъп до вашите лични данни чрез оборудването на Huawei, или да убиете Huawei с O-RAN и да оставите всички да ви хакнат, включително САЩ, обясни Бенсън.

Той вижда бавно, но видимо изместване на телекомуникациите към O-RAN. Тази промяна обаче не се ръководи от пазарната воля на Вашингтон. В краткосрочен план доставчиците ще възприемат полуотворена, полузатворена стратегия за проблема с O-RAN. Това е подходът на Ericsson в сделката си с AT&T, добави Бенсън.

Телекомуникационните оператори естествено предпочитат O-RAN, защото им дава свободата да избират чие оборудване да използват. Тя също така позволява повишена конкуренция и по-евтино оборудване, допълни Бенсън.

Стискане на Huawei с невидимата ръка

Дори ако САЩ успешно използват „убиеца на Huawei” O-RAN, за да елиминират китайския телекомуникационен гигант, Вашингтон може да се счита само за съучастник. Последният пирон в ковчега на Huawei ще бъде забит от невидимата ръка на световния телекомуникационен пазар, а не от дългата ръка на Вашингтон.

Коментари по темата: „Операция O-RAN: Планът на САЩ да неутрализира Huawei”

добавете коментар...

  1. 1 дост

    Костя, сигурно си под въздействието на лъжливата пропаганда на съседния султанат която влива огромни суми на местни, национални и международни масмедии, спрямо беднотата на жителите си, където пенсионерите от ранна сутрин чакат в опашки за евтин хряб; 1/10 от населението са нуждаящи и се издържат предимно с дарения от обкръженията си, а нивото и качеството на образованието на страната в международните класации е в дъното.

  2. Костя

    китай и турция са бъдещето, никой не може да ги стигне и може да разчитат на братска българия. краварите окрадоха пенсиите и златото на вълчан. рф е нашата баща, майка, сестра

  3. Анонимен

    Много си прост.

  4. Адано

    С толкова алчни предатели вкл. и БГ скоро няма да са на боклука китайските боклуци всичко е техно заради алчността на онези и дано да ги махнат и в ЕС че скоро ще учим чужди езици а може и йероглифи

Коментар