Google подготвя сателитна революция в смартфоните

Добавянето на сателитна свързаност в смартфоните Pixel ще катализира сеизмична промяна в екосистемата на Android (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният гигант Google е готов да интегрира сателитни комуникации в своята гама смартфони Pixel, като така може да даде сериозен тласък в тази посока на цялата смартфон индустрия.

В опит да предефинира свързаността на смартфоните, Google следва стъпките на  Apple и Huawei, които въведоха сателитни функции в своите водещи модели съответно през 2022 г. и 2023 г. Стратегическият обрат на Google сигнализира за преломен момент за индустрията.

Досега със сателитна комуникация в смартфоните се занимаваха основно Apple и Huawei. В лагера на Android китайски фирми като Honor и Xiaomi също се впуснаха в тази нова надпревара. В същото време ключов играч като Samsung остава пасивен и дори Google все още не е пуснал Pixel устройства с възможности за сателитна комуникация.

Логично е именно Google, като основен двигател на Android екосистемата, да се подготви за значителни инвестиции в областта на сателитните комуникации. Според неофициални източници, Google ще направи важно съобщение на конференцията за разработчици Google I/O през 2024 г., разкривайки своите планове за включване на функция за сателитна комуникация в смартфоните Pixel.

Очаква се този ход на интернет гиганта да катализира сеизмична промяна в екосистемата на Android и потенциално да демократизира сателитната комуникация между различни устройства.

Последствията от нахлуването на Google в сателитната комуникация се простират далеч отвъд технологичните иновации. AST SpaceMobile, водещ доставчик на сателити със значителни инвестиции от корпоративни титани, включително Google, подготвя сцената за съвместно начинание, което би могло фундаментално да промени начина, по който възприемаме свързаността на смартфоните.

Увеличените инвестиции на Google в сателитна комуникация ще стимулират скоростта на навлизане на технологията в мобилните устройства. Първоначално се очакваше Qualcomm да ръководи сателитната революция в мобилната индустрия, но американският чипмейкър изглежда отслабен, след като прекрати сътрудничеството си с Iridium в края на 2023 г.

Тъй като Google засилва усилията си да постави началото на ерата на сателитната комуникация, наблюдатели от индустрията очакват вълнообразен ефект в пейзажа на Android. Въпреки че Pixel може да служи като авангард, други производители на Android устройства вероятно ще последват примера на Google, водени от перспективата за навлизане в разрастващ се пазар, който е готов да експлодира.

По същество стремежът на Google към сателитна комуникация представлява ключов момент в еволюцията на индустрията на смартфоните. Като вгражда сателитни интерфейси в структурата на екосистемата на Android, Google не просто си представя бъдещето – той активно го оформя.

Коментар