Индия се вижда в Топ 5 като производител на чипове

Глобалният сектор на полупроводниците ще възлезе на трилион долара през следващите седем години, а Индия се кани да вземе значителен дял от него (снимка: CC0 Public Domain)

Индия иска да бъде сред петте най-големи производители на чипове в света през следващите пет години, заяви Ашвини Вайшнау, министър на електрониката и информационните технологии, железниците и комуникациите, цитиран от американската медия CNBC.

Полупроводниковата индустрия „е много сложен пазар, глобалните вериги за стойност и глобалните вериги за доставки са изключително сложни в настоящия контекст”, каза Вайшнау в предаването Street Signs Asia. „Смятаме, че през следващите пет години ще бъдем сред петте най-големи полупроводникови нации в света”.

Към декември м.г. Тайван притежава около 46% от глобалния капацитет за производство на чипове, следван от Китай (26%), Южна Корея (12%), САЩ (6%) и Япония (2%), според данни на фирмата за пазарни проучвания TrendForce. Индия може да спечели дял, тъй като все повече компании се стремят да намалят зависимостта си от Китай, докато напрежението между САЩ и Китай не показва признаци за скорошен край.

Индия вижда себе си като „доверен партньор по веригата на стойността” за производителите на електронни устройства, промишлена и отбранителна електроника, силова електроника – „на практика всеки производител на електроника, който изисква чиповете да бъдат проектирани и произведени”, казва Вайшнау.

„Някои хора го наричат „укрепване на приятели”. Аз го наричам „укрепване на доверие”, защото има глобално доверие в Индия”, заяви министърът.

Миналата седмица американският гигант Qualcomm отвори нов дизайнерски център в Ченай. Съоръжението ще се фокусира върху проектиране на безжични технологии и ще създаде 1600 работни места в страната.

„Започнахме да инвестираме в Индия, преди тя да стане популярна. Изграждаме присъствие в Индия вече повече от десетилетие”, каза изпълнителният директор на Qualcomm пред CNBC. „Много от нашите чипове са проектирани в Индия и това присъствие създава възможности за редица индийски компании”.

Междувременно министър-председателят Нарендра Моди откри три завода за полупроводници. Един от тях е съвместно предприятие между Tata Electronics и тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Председателят на PSMC Франк Хуанг заяви пред Economic Times, че целта е да създадат първия чип в Индия до 2026 г.

„Произведените в Индия чипове ще помогнат за създаване на силно и значително присъствие на страната в глобалните вериги за стойност – това ще превърне Индия в полупроводников хъб за света”, каза министър Раджив Чандрасекар в прессъобщение.

Вайшнау не изглеждаше притеснен, когато го попитаха за инвеститорите, които изразяват загриженост, че Индия все още изостава в производството на полупроводници и има много какво да наваксва. Министърът прогнозира, че глобалният сектор на полупроводниците ще възлезе на трилион долара през следващите седем години и Индия ще се възползва, поради големия набор от таланти и фокуса на страната върху увеличаване на производствените възможности.

„Този вид растеж ще изисква близо един милион повече полупроводникови инженери. Къде е фондът от таланти? Къде е тази екосистема за справяне със сложността от такъв мащаб? Има я в Индия”, каза той. „Това е абсолютно подходящият момент да сме в полупроводниковата индустрия и ние много бързо спечелихме доверието на цялата световна индустрия”, добави министърът.

Доставчикът на Apple, тайванската компания Foxconn, обяви през ноември, че планира да инвестира повече от 1,5 милиарда долара в Индия, за да изпълни своите „оперативни нужди”.

„В световен мащаб всички компании гледат на Индия като на естествена дестинация за следващото инвестиционно решение”, казва Вайшнау, потвърждавайки скорошни доклади, че правителството преразглежда предложения за полупроводниковата индустрия на обща стойност 21 милиарда долара.

Коментар