10 новоизгряващи тенденции в сферата на IoT

До 2030 година IoT пазарът ще нараства стабилно с по 17% средно, предвиждат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

През 2023 г. пазарът на IoT демонстрира значителна устойчивост въпреки икономическите колебания и геополитическите напрежения. Сега анализаторите предвиждат стабилен растеж от 17% годишно до 2030 г. Фактори за ръста ще са инвестициите в AI, киберсигурност, автоматизация. В известна степен може да се говори за „охлаждане“ на очакванията за бурния растеж на IoT.

Предвиждането за 17% среден ръст е една идея по-хладно от по-ранните прогнози за 19% ръст, направени от IoT Analytics – анализаторска компания с фокус върху IoT, Industry 4.0 и сродните пазари. Най-новият им анализ на пазара очертава 10 тенденции в света на IoT, които можем да наблюдаваме до края на годината.

1. Полупроводниковите компании инвестират в сигурност

Полупроводниковите компании все повече инвестират в т. нар. „вградени“ технологии за сигурност на чипсетите, за да се справят с нарастващите дигитални заплахи, пред които са изправени IoT устройствата. Вграждането на решения за сигурност на хардуерно ниво в чипсетите може да помогне за защитата на данните, протичащи от крайните устройства към облака.

2. Хардуерът за индустриална автоматизация става все по-интелигентен с интегрирането на AI чипсети

С развитието на технологиите за изкуствен интелект стана така, че сега компаниите търсят да използват AI „на ръба“. Това увеличава търсенето на средства за анализ на данните в реално време също „на ръба“. AI чипсетите се смаляват, а мощността нараства. Тази тенденция доведе до появата на IPC и шлюзове, вградени в AI чипсетите.

Едно предимство от използването на AI чипсети „на ръба“ е ускоряването на обработката на данни директно в индустриалното оборудване. Това от своя страна намалява мрежовия трафик и повишава сигурността, тъй като количеството данни, отиващи в облака за обработка, намалява.

3. Надпреварата за генеративни AI решения в производството

Вече сме свидетели на появата на нови индустриални решения, базирани на индустриален генеративен AI (GenAI). Доставчиците в промишленото и производственото пространство се надпреварват в разработването на решения, базирани на генеративни алгоритми, за създаване на програмен код, отстраняване на проблеми и поддръжка, оперативен анализ и генеративен дизайн.

4. Генеративният AI с положително въздействие върху работната сила в производството

Надпреварата за интегриране на генеративните решения в производството – и това как се различава от другите технологии досега – се върти около скоростта на възприемане и нивото на инвестициите в технологията. В рамките на три месеца от публичното си стартиране ChatGPT достигна приблизително 123 милиона потребители. Това е невероятно постижение за нов тип продукт. Освен това скоро след пускането на ChatGPT, Microsoft направи инвестиция от 10 милиарда долара в OpenAI, спомагайки за подобряването на способностите на ChatGPT.

Инвестицията обаче показа и сериозността, която големите технологични компании като Microsoft влагат в генеративната технология, карайки компании от различни индустрии да се питат как биха могли да използват GenAI в своите процеси.

Въпреки всеобщите притеснения, че новият тренд ще доведе до загуба на работни места, сега анализаторите очакват навлизането на GenAI в производството да повиши заетостта и да подобри уменията, измествайки фокуса от автоматизацията към стратегически растеж. Така е, защото генеративният AI ще допринася за развитието на глобалната икономика с по 2,6-4,4 трилиона долара годишно, според McKinsey. Следователно производителите ще задълбочат инвестициите си в AI технологии и сега те очакват увеличение на броя на служителите поради AI. Ще възникнат много нови работни роли и съответно фирмени позиции.

5. Компаниите рискуват да прибързат с генеративния AI

Генеративният AI е навсякъде. Доставчиците търсят начини да го внедрят в своите продукти или да създадат нови, а крайните потребители са нетърпеливи да го прилагат. Това бързане обаче не винаги е полезно, когато става въпрос за нови технологии. Хипер-въодушевлението може да измести мисленето както на потребителите, така и на доставчиците от „Каква технология трябва да използвам, за да си реша въпроса Х?“ до „Как да използвам тази технология, за да си реша разни (понякога несъществуващи) проблеми?“

В почти всички проучвания, които IoT Analytics провежда – независимо дали става дума за използване на IoT, Industry 4.0, IoT софтуер или др. подобни – „да имаш поставена цел“ винаги е в списъка с фактори за успех, които респондентите споменават. Това често се забравя, когато някоя нова технология обещава да „промени тотално начина, по който работим“ (така беше и с метапространството).

6. Пазарите придобиват все по-голямо значение за доставките на технологии

Компаниите и продавачите възприемат икономиката, базирана на абонаментен принцип, и се стремят да опростят процеса на доставките. През януари 2024 г. IoT Analytics публикува анализ, посветен на възхода на B2B пазарите, отбелязвайки, че B2B пазарите са най-бързо развиващият се канал за доставка на софтуер.

7. „Тъканта от данни“ става важна

Макар и сравнително нов термин, „тъканта от данни“ описва цялостната рамка за интегриране и управление на данните. Това чудо обхваща архитектура, инструменти за управление и споделени набори от данни – и е предназначено да подпомага организациите при обработката на техните данни.

Основно предимство на „тъканта от данни“ е, че предлага цялостен, единен, хомогенен потребителски интерфейс и достъп в реално време до данни за всички членове на дадена организация, независимо от тяхното глобално местоположение.

8. Хиперскейлърите променят крайните си стратегии

Доставчиците на облачни услуги се адаптират стратегически към развиващия се пазар на интернет на нещата. При последните развития в пейзажа на IIoT настъпиха важни промени сред основните доставчици на облачни услуги, с по-голям фокус върху стратегиите за периферия и контейнеризация.

9. Индустриалните доставчици инвестират силно в DataOps решения

Няколко доставчици инвестират в индустриални решения за операции с данните, за да се справят с предизвикателствата при интегриране и анализ на данни. Индустриалните DataOps еса подход за интегриране на данни, фокусиран върху подобряването на качеството на данните чрез контекстуализация и моделиране. Този подход получава все повече внимание в сферата на индустриална свързаност.

10. Роботите започват да заместват ръчния труд поради недостиг на работна ръка

Производствените компании могат да се възползват от възхода на оборудването като услуга (EaaS), като заменят оперативните разходи, свързани с човешкия труд, с друг вид оперативни разходи: роботика като услуга (RaaS). RaaS е сравнително нов бизнес-модел, при който даден робот се предоставя от производител на машини на базата на абонамент, базиран или на бройка (потребителят плаща според броя на готовите обекти, изработени чрез робота), или на база време на работа (плащане на часове използвано оборудване).

Коментар