Съкращенията в тех-сектора: най-големи след срива на дотком

2023-а беше втората година на най-големи регистрирани съкращения в технологичния сектор (снимка: CC0 Public Domain)

Съкратените технологични специалисти са изправени пред „усещане за надвиснала гибел”. Индустрията регистрира най-високите съкращения на работни места след срива на дотком преди десетилетия. От началото на годината повече от 50 000 позиции са съкратени в над 200 технологични компании, според репортаж на CNBC за ситуацията в САЩ.

Алисън Кройсан, учен по данни с около десетилетие опит в технологиите, беше съкратена от PayPal  по-рано тази година, присъединявайки се към масите безработни в своята индустрия. Тя описва процеса на търсене на работа в момента с една дума: „Лудост”.

„Всички останали също биват съкращавани”, каза Кройсан, която живее в Омаха, Небраска, където е работила дистанционно за PayPal. Нейната история е част от обширен репортаж на CNBC по наболялата тема в хай-теx индустрията.

Чувството за гибел се вижда от числата. От началото на годината повече от 50 000 работници са били съкратени от над 200 технологични компании, според уебсайта Layoffs.fyi. Това е продължение на преобладаващата тема от 2023 г., когато повече от 260 000 работници в почти 1200 технологични компании загубиха работата си.

Amazon, Alphabet, Мета и Microsoft – всички взеха участие в съкращенията тази година, заедно с eBay, Unity, SAP и Cisco. Уолстрийт до голяма степен приветства съкращаването на разходите, изпращайки много технологични акции до рекордни върхове, движен от оптимизма, че дисциплината на разходите, съчетана с повишаване на ефективността от изкуствения интелект, ще доведе до нарастващи печалби.

PayPal обяви през януари, че елиминира 9% от работната си сила или около 2500 работни места. За десетките хиляди хора на позицията на Кройсан пътят към повторното наемане на работа е обезсърчителен.

Като цяло 2023-а беше втората година на най-големи регистрирани съкращения в технологичния сектор, след срива на дотком през 2001 г., отбелязват анализатори от Challenger, Gray & Christmas. Броят на съкратените работни места през миналия месец беше най-високият за февруари от 2009 г., когато финансовата криза принуди компаниите да влязат в режим на пестене на пари.

Пазарът не е това, което беше

CNBC разговаря с дузина хора, които са били съкратени от технологични работни места през последната година и малко повече, за техния опит в „навигирането” на пазара на труда. Някои споделят своите истории при условие на анонимност. Взети заедно, те рисуват картина на все по-конкурентен пазар с обяви за работа, които включват строги изисквания за квалификация и идват с по-ниско заплащане от предишните им позиции.

Това е особено объркваща ситуация за разработчиците на софтуер и специалистите по данни, които само преди няколко години имаха едни от най-продаваните и високо ценени умения на планетата, а сега обмислят дали трябва да напуснат индустрията, за да намерят работа.

„Пазарът не е това, което беше някога”, казва Роджър Лий, създател на Layoffs.fyi. „За да си осигурят нова позиция, много търговци и специалисти по подбор на персонал напускат изцяло технологиите. Дори инженерите правят компромиси – приемат роли с по-малко стабилност, по-тежка работна среда или по-ниско заплащане и придобивки”.

По думите на Лий, заплатите на техническите специалисти са „до голяма степен стагнирали” през последните две години. Той цитира данни от Comprehensive.io, инструмент за проследяване на възнагражденията.

Търсенето на работа на Кройсан включва кандидатстване за някои позиции, които събират стотици желаещи. Тя може да види тези данни с помощта на платформата Talent Insights на LinkedIn, която показва колко хора се борят за отворена роля. Освен това някои обяви изискват от кандидатите да имат висше образование или професионален опит в областта на машинното обучение и изкуствения интелект.

По време на пет седмици търсене на работа, Кройсан е кандидатствала за 48 работни места и е получила само две интервюта. Най-накрая тя избира да приеме роля на анализатор на данни от по-ниско ниво и намаление с приблизително $3000 на основното си заплащане, за да започне на договор от следващия месец в компания за финансови технологии.

„Това беше абсолютно ужасяващо преживяване за мен и не знам дали някога отново ще се почувствам наистина сигурна на работа”, казва Кройсан. „Но в крайна сметка все още съм един от късметлиите. Имам приятели, които търсят от месеци и все още не са намерили нищо”.

„Смиряващо е”

Кристен Пауърс е уволнена през януари от стартъпа за туристически технологии Flyr след две години на позиция маркетинг в компанията. Тя казва, че навигирането на настоящия пазар на труда е като работа на пълен работен ден, „понякога дори по-трудно”.

„Пускате автобиографии и получавате почти незабавни откази”, споделя Пауърс, която работи в маркетинга от десетилетие. „Това наистина оказва влияние върху увереността ви и получавате този вид синдром на измамник”.

Пауърс живее със съпруга си и двете си деца в малкото градче Начез, Мисисипи. Месец преди да загуби работата си, семейството ѝ купува нова къща. Пауърс казва, че преместването не е опция и обмисля само отдалечени роли в маркетинга. Тя обаче е готова да приеме намаление на заплатата. „Със сигурност е смиряващо”, казва тя.

Същата динамика се разиграва в цялата индустрия, дори и за бивши служители на Google, която дълго време се смяташе за дом на елитния талант на Силициевата долина. Кристофър Фонг, който е работил в Google от 2006 до 2015 г., е основател на група, наречена Xoogler.co, която се стреми да предостави помощ на хора, уволнени от интернет компанията. 9-годишната организация, състояща се от хиляди възпитаници на Google и настоящи служители, предлага партньорска подкрепа и стотици лични събития.

През януари Google затвори нeколкостотин позиции в екипите си за хардуер, централен инженеринг и Google Assistant. Година по-рано компанията съкрати 12 000 работни места, или приблизително 6% от персонала на пълен работен ден. Фонг казва, че „най-голямото предизвикателство” днес за много бивши служители на Google е намирането на работа, която запазва предишното им ниво на заплащане.

Майкъл Кашчак, който беше съкратен от Google през март миналата година, възприе различен подход към търсенето на работа. Той приветства намаляването на заплатата, за да започне като ръководител по набирането на таланти за ветеринарния бизнес CityVet през януари, след като кандидатства за стотици работни места. Признава, че предишният му работодател е поставил изключително високи очаквания за компенсация.

„Влязох в това, знаейки, че съм имал късмета да работя в компания, която плаща най-висок процент и съм реалист. Подготвих се да бъда гъвкав”, споделя Кашчак, който живее в Остин, Тексас и преди това е работил за търсене на таланти за Google. „Сега съм добре със заплащането, защото съм в средата, в която искам да бъда, със страхотни хора”.

Технологиите са забележително отклонение на пазара на труда, който е до голяма степен стабилен през последните две години. В национален мащаб нивото на безработица в САЩ се повиши до 3,9% през февруари – от 3,7% през всеки от предходните три месеца. Икономиката на САЩ добави 275 000 работни места през февруари, надхвърляйки 200 000 за трети пореден месец.

Процъфтяващ пазар за AI инженери

Настроенията са смесени. Индексът на доверието на служителите на Glassdoor, който измерва как служителите се чувстват относно шестмесечните бизнес перспективи на работодателя си, падна до най-ниското си ниво през февруари, откакто данните за настроенията бяха пуснати за първи път през 2016 г. Сред технологичните работници дискусиите за съкращения в Glassdoor са се учетворили през последните две години и нарастват с 12% миналия месец в сравнение с година по-рано.

Индексът на доверието на търсещите работа на ZipRecruiter обаче се покачва от средата на 2023 г. и се повиши до най-високото си ниво през четвъртото тримесечие за периода от второто тримесечие на 2022 г.

Дори в областта на технологиите има огромно разделение. Лий от Layoffs.fyi казва, че изкуственият интелект води до „връщане към бързото наемане и разрастване”, дори когато съкращенията продължават другаде. Заплатите на AI инженерите са се повишили с 12% от третото до четвъртото тримесечие на миналата година, а средната заплата за старши AI инженер в национален мащаб е повече от $190 000, според Comprehensive.io.

Амит Митал е бил и от двете страни на пазара на труда – преди това като мениджър по наемане на персонал, а сега като търсещ работа. През ноември той е уволнен от компанията за кредитиране AI Upstart, където е работил като мениджър софтуерно инженерство, често наблюдаващ интервюта. Митал казва, че е бил свидетел как процесът на наемане е станал „много по-взискателен”, тъй като съкращенията са се увеличили.

„Имаше много повече натиск върху нас да вдигаме летвата все по-високо и по-високо”, разказва той. „Някой с четиригодишен опит в миналото би имал доста добри шансове да получи добра работа. Но сега те се състезават срещу хора, които имат шест, седем, осем години опит за същата позиция”.

Правилата на „новата игра”

Митал, който е от Индия и живее в района на Чикаго от 2007 г., напоследък е подложен на много различен вид натиск. Съгласно визата си H-1B, Митал има само 60 дни от официалното приключване на работата си, за да намери нова работа в технологичната индустрия и да остане в страната.

„Ако в продължение на четири месеца трябва да плащам сметките си, като карам Uber или работя в McDonald’s, обръщайки бургери, това е добре”, казва той. „Но този механизъм не съществува за мен”.

Сега Митал успешно е подал заявление за получаване на отделна туристическа виза B-2, което му дава допълнителни шест месеца, за да си намери нова работа. Това обаче не е евтино усилие. Той изчислява, че е похарчил около 8 000 долара за правни и административни разходи, свързани с подаване за заявлението.

През цялото време Митал е кандидатствал за около 110 работни места без резултат. Той отдава липсата на успех на нежеланието или неспособността на работодателите да спонсорират притежателите на визи. „Изглежда, че възможностите са доста малки в момента, въпреки че виждам стотици публикации всеки ден”, казва Митал.

Бил Вези е съкратен от eBay през януари след 13-годишна кариера като софтуерен инженер в онлайн търговеца на дребно. Той казва, че научава правилата на „новата игра” и те са много по-различни, отколкото си спомня.

„Постижимостта не е просто игра с числа”, споделя Вези, 64-годишен, който живее в Санта Круз, Калифорния. „Това е комбинация от това колко добре се брандирате, достъпа ви чрез работа в мрежа до всяка дадена позиция, до скрития пазар на труда”.

Той се надява да бъде нает отново при дългогодишния си работодател и иска да остане в областта на технологиите. „Аз съм един вид неизлечим оптимист, въпреки това, което донесоха 60-те години живот”, казва Вези.

Подобно на много от тези, които разговарят със CNBC, Кристен Пауърс споделя, че прекарва дните си в адаптиране на автобиографията си за свободни позиции, сканиране на онлайн обяви за работа и кандидатстване за новопубликувани позиции. Тя създава мрежи, като се свързва с рекрутер или мениджър по наемане на персонал за всяка роля, въпреки че някои рекрутери са я отхвърлили толкова бързо, колкото са изразили интерес.

Кристен има няколко интервюта и отказва едно предложение за работа. Тази позиция ѝ налагала да отиде в офис, като същевременно намалява с над 50% заплатата от предишната ѝ работа. И тя е трябвало да намери детегледачка.

„Има усещане за предстояща гибел”, казва Пауърс. „Има момент, в който парите свършват и възможностите стават наистина мрачни”. Все пак Пауърс се опитва да остане оптимист, „защото отказването няма да ми осигури работа”.

Коментар