Новост в Windows 11: Ползваме Android смартфона като уеб камера

Нов прозорец с настройки за управление на мобилни устройства, на които е разрешено да се свързват с компютъра (екранна снимка: Microsoft)

Операционната система Windows 11 вече позволява на потребителите да използват своите смартфони с Android като уеб камери. Засега функцията е достъпна само за членовете на програмата Windows Insider, които първи се запознават с новите възможности на системата.

Microsoft актуализация публикация в блога си от 29 февруари, че разширява възможността за използване на камерата на телефон или таблет с Android във всяко видео приложение на компютър с Windows 11 за всички участници в каналите на Insider.

След като пуска актуализацията Windows 11 Moment 5, компанията започна да внедрява голяма нова функция за членовете на Windows Insiders. Първите ѝ следи бяха забелязани в предварителни версии на Windows 11 преди много месеци. Сега Microsoft обяви официално, че операционната система вече позволява използване на смартфон с Android като висококачествена уеб камера.

Камерите в съвременните лаптопи с Windows са доста добри, но все още са далеч от това, което предлагат дори евтините смартфони с Android. Следователно потребители, които искат по-добра уеб камера, трябва или да закупят отделна камера, или да използват софтуер на т.нар. „трети страни”, често премиум, за да превърнат своите смартфони в уеб камери.

С днешната актуализация за Windows Insiders, операционната система Windows 11 вече може да използва Android устройството на потребителя като уеб камера. Членовете на Windows Insiders могат да свържат своите телефони към компютрите си и да се насладят на много по-добро качество на изображението с възможност да превключват между камери, да поставят на пауза потока и да прилагат ефекти върху устройството.

Освен това вече няма нужда от никакви кабели – новата функция работи безжично през Wi-Fi. Когато използвате смартфон като уеб камера, Windows 11 показва специална лента с инструменти, която съдържа допълнителни опции за превключване на камери, пауза на видео, включване на HDR и др. В допълнение, можете да проверите и батерията на вашето устройство, пояснява порталът Neowin.

Прозорец, показващ контролите на камерата, които са налични, когато свържете телефона с компютъра (екранна снимка: Microsoft)

За да използвате смартфон с Android като камера за Windows, трябва да актуализирате приложението Link to Windows до версия 1.24012 или по-нова. Освен това телефонът ви трябва да работи с Android 9.0 или по-нова версия. След това отидете в Settings > Bluetooth & Devices > Mobile Devices и разрешете на компютъра си достъп до вашия телефон с Android. Накрая Windows 11 ще ви подкани да инсталирате актуализация за Cros Device Experience Host.

Все още липсва поддръжка за iPhone, но потребителите на Apple могат да получат същото изживяване с помощта на приложения на трети страни. Освен това macOS позволява използване на iPhone като уеб камера без допълнителен софтуер.

Тъй като Microsoft вече не притежава мобилна платформа, компанията влага усилия да поддържа добре Android, предоставяйки на потребителите разширени функции, каквато е възможността да използват смартфона си като уеб камера.

Коментар