Чип за 40 000 долара: Nvidia разтърсва пазара

Дженсън Хуанг направи поредната ефектна демонстрация на AI чипове
(снимка: Nvidia видео)

Американската компания Nvidia продължава да изумява индустрията и наблюдателите на пазара със своите чипове за изкуствен интелект. И не само заради техните възможности. Цените летят високо и Nvidia жъне космически печалби.

Графичният процесор от следващо поколение за изкуствен интелект, наречен Blackwell, ще струва между 30 000 и 40 000 долара за брой, съобщи изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг в предавенето „Squawk on the Street” на CNBC.

„Трябваше да изобретим някаква нова технология, за да стане възможно [създаването на такъв чип]”, каза Хуанг, вдигайки Blackwell. Той изчисли, че Nvidia е похарчила около 10 милиарда долара за изследвания и разработки.

Чипът, който вероятно ще бъде много търсен за обучение и внедряване на AI софтуер като ChatGPT, ще се продава на цена, подобна на тази на своя предшественик, H100, известен като Hopper, който струва между $25 000 и $40 000, според оценки на анализатори.

Поколението Hopper, представено през 2022 г., регистрира значително увеличение на цените на AI чиповете на Nvidia, спрямо предишното поколение. По-късно Хуанг каза пред CNBC, че цената не е само за чипа, но и за проектирането на центрове за данни и интегрирането в центрове за данни на други компании.

Nvidia е похарчила около 10 милиарда долара за изследвания и разработки, за да пусне чип като струващия между 30 и 40 хиляди долара Blackwell (снимка: Nvidia)

Nvidia обявява ново поколение AI чипове на всеки две години. Новите, като Blackwell, обикновено са по-бързи и по-енергийно ефективни и Nvidia използва публичността около това събитие, за да събира поръчки за нови графични процесори. Blackwell съчетава два чипа и е физически по-голям от предишното поколение.

AI чиповете на Nvidia доведоха до утрояване на тримесечните продажби на Nvidia от началото на бума на изкуствения интелект – в края на 2022 г., когато беше обявен ChatGPT на OpenAI. Повечето от водещите AI компании и разработчици са използвали H100 на Nvidia, за да обучават своите AI модели през последната година. Например, Meta купува стотици хиляди графични процесори Nvidia H100.

Nvidia не разкрива каталожната цена на своите чипове. Те се предлагат в няколко различни конфигурации и цената, която може да плати краен потребител като Meta или Microsoft, зависи от фактори като обема на закупените чипове или дали клиентът купува чиповете от Nvidia директно или чрез доставчици като като Dell, HP или Supermicro, които изграждат сървъри с до осем AI GPU.

В понеделник Nvidia обяви най-малко три различни версии на Blackwell AI ускорителя – B100, B200 и GB200, който съчетава два графични процесора Blackwell с процесор, базиран на Arm. Чиповете имат различни конфигурации на паметта и се очаква да бъдат доставени на клиенти по-късно тази година.

Коментар