Тим Кук на визита в Китай, iPhone буксува в страната

Тим Кук често посещава Китай, който е жизненоважен за бизнеса на Apple
(снимка: Tim Cook / Weibo)

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук посещава Шанхай на фона на забавяне на продажбите на iPhone в Китай. Шефът на ИТ гиганта от Купертино ще открие в четвъртък нов магазин на Apple в големия индустриален град.

Продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 г. се сринаха спрямо същия период на миналата година на фона на засилената конкуренция от местни марки като Huawei, предаде CNBC.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е на посещение в Шанхай, според публикация в официалния му акаунт в Weibo. В четвъртък той вероятно ще открие в града нов магазин на Apple за продажби на дребно.

Видео, прикачено към публикацията, показва как Кук се разхожда из един от популярните туристически квартали на Шанхай и закусва с китайския актьор и телевизионна личност Джън Кай.

Според прессъобщение от понеделник, новият магазин на Apple, разположен в градския квартал Джинган, ще отвори врати в четвъртък.

Кук често посещава Китай – жизненоважен пазар и производствена база за Apple, за да пусне продукти, да отвори фабрики и да се срещне с местните власти. По-рано този месец Apple също обяви планове за разширяване на изследователските си центрове в Шанхай и Шенжен.

Настоящата визита на Кук идва на фона на репортажи, че продажбите на iPhone в Китай са намалели с 24% през първите шест седмици на 2024 г., в сравнение със същия период на предходната година.

Спадът в продажбите се дължи отчасти на необичайно високите доставки на Apple в началото на 2023 г., но също така и на засилената конкуренция от местни марки като Huawei, според пазарните анализатори.

Програмата на Тим Кук в Китай е разнообразна, в духа на местните традиции
(снимка: Tim Cook / Weibo)

Миналата година Кук посети Китай през октомври след съобщения, че продажбите на iPhone 15 в страната са по-слаби в сравнение с продажбите на по-ранния модел. Това пътуване дойде месец след съобщения, че на служители в централните правителствени агенции на Китай е забранено да използват iPhone за работа. Китайското външно министерство отрече информацията.

Миналата седмица Apple се е съгласила да плати 490 милиона долара за уреждане на колективен иск, в който се твърди, че Кук е подвел инвеститори относно рязък спад в продажбите на iPhone в Китай през ноември 2018 г., става ясно от предварително споразумение, подадено във федералния съд в Оукланд, Калифорния.

Коментар