Очертава се страхотна година за геймърския хардуер

Компютрите за игри може да постигнат положителен резултат тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Компютрите за игри се завръщат тази година, като същевременно продължава ръстът в продажбите на геймърски монитори, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

2024-а се очертава като страхотна година за игрите. Докладът на IDC предполага, че компютрите за игри може да отбележат възстановяване тази година. Но те не са сами, тъй като се очаква пазарът на монитори за игри да продължи да расте.

Доставките на компютри за игри намаляха заедно с общия пазар на персонални компютри през 2023 г. Категорията на РС-тата за игри, по-специално, регистрира значителен спад от над 13 процента миналата година. Но мониторите за игри избегнаха тази низходяща тенденция с 20 процента ръст.

Сега IDC очаква 2024-а да стане годината, в която геймърските продукти ще се завърнат. Възстановявайки се от неуспеха от 2023 г., компютрите за игри може да постигнат положителни резултати, макар и със скромен ръст от 1 процент. В тази категория влизат настолни компютри и преносими компютри, като вторите са движещ фактор за очаквания растеж.

Междувременно доставките на монитори, предназначени за геймъри, ще продължат да нарастват – с 13,6 процента през настоящата година. Докладът на IDC сочи, че устойчивото търсене е помогнало на компютрите за игри, въпреки неблагоприятната ситуация на глобалната икономика.

Тъй като игрите като хоби продължават да разширяват аудиторията си, периферни устройства от рода на мониторите стават все по-популярни. Спадът в цените също ги направи по-изгодни за потребителите.

Мониторите за игри с честота на опресняване 165Hz, време за реакция 1 ms или по-малко и по-високи разделителни способности като 1440p (2K) станаха по-достъпни. Докато мониторите стават все по-евтини, компютрите за игри, особено преносимите, продължават да поскъпват, като средната им продажна цена достига 1101 щатски долара.

Коментар