Schneider Electric изгражда втори завод край Пловдив

Schneider Electric ще изгради фабрика от 8 300 декара в Тракия икономическа зона
(снимка: Schneider Electric)

Френската компания Schneider Electric започна изграждането на втория си високотехнологичен завод в България. Предприятието ще бъде разположено на територията на Тракия икономическа зона край Пловдив.

„Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара. Самата площ тук, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години”, каза Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията.

Инвестицията за изграждането на новия завод на Schneider Electric в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

„Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме”, допълни Йорданов.

Новият завод ще бъде високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Стремежът на инженерния екип на Schneider Electric e фабриката да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда, което означава много ниски емисии, вкл. при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност.

Ще бъдат внедрени автоматизации в управлението на сградата и производствените процеси, които са част от собственото портфолио на компанията, както и система за енергиен мениджмънт и възобновяеми енергийни източници, присъединени към сградата чрез дигитални решения за управление на енергията от Schneider Electric.

В завода ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение (снимка: Schneider Electric)

След прилагане на новите технологии във фабриките на Schneider Electric, компанията споделя и развива тези практики в екосистемата от партньори, доставчици и изпълнители, като по този начин повишава нивото на компетентност и знания в местната среда, посочи Мартин Гънчевски, мениджър по безопасност, околна среда и енергийна ефективност в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

Проектант на новия завод е IPS Bulgaria. Компанията има  дългогодишно партньорство с Schneider Electric у нас, включително при работата върху съществуващата вече Умна фабрика в Пловдив. Заводът ще се изгражда от „Главболгарстрой”, като предстои още един тръжен кръг, след който ще станат ясни и останалите изпълнители.

Коментар