Технология на Microsoft подобрява Chrome

Потребителите на Chrome ще получат по-хубав текст, подобрен с технология на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди около три години Microsoft направи промени в изобразяването на текст в своя браузър Edge, за да може приложението да показва по-хубави шрифтове, с подобрена гама и контраст. Това стана възможно, след като Edge започна да следва настройките на ClearType Text Tuner в Windows. Сега Microsoft помага на Google да внедри подобна технология в Chrome.

Според уебстраницата Chrome Platform Status, липсата на потребителски настройки за изобразяване на текст е „отдавнашно потребителско оплакване” – то датира от 2015 г. Проблемът е, че Chromium използва изобразяване на текст Skia с твърдо кодиран контраст и гама стойности за всяка платформа, което прави корекциите и персонализациите невъзможни, отбелязва Neowin.

В резултат на това текстът в Chrome и други браузъри, базирани на Chromium, изглежда много по-тънък и по-светъл, особено на CJK знаци (китайски, японски и корейски езици), които използват антиалиасни пиксели във всеки изобразен глиф. Можете също да видите разликата, като сравните Chrome с Edge или Firefox.

„Подобно на много собствени приложения на Windows, Legacy Microsoft Edge използва рамката DirectWrite, за да рендира глифове на екрана. Ползата от използването на DirectWrite е, че се спазват определени потребителски настройки за цялата система и се използва един и същ конвейер за изобразяване във всички други собствени приложения на Windows”, пояснява Microsoft.

„Chromium, обратно, използва DirectWrite само за част от конвейера за изобразяване на текст: изброяване на шрифтове, извличане на информация за глифове и генериране на растерни изображения на глифове; той управлява собствено оформление и изобразяване на текст. Това позволява повторно използване на кода на различни платформи, но в Windows резултатите обикновено са различни от останалата част от текстовото изобразяване на системата”, допълват разработчиците.

„Окончателното композиране на растерни изображения на глифове в Chromium се обработва от графичната библиотека Skia и не зачита системните настройки на Windows за подобряване на контраста и гама корекция на антиалиасиран текст”, уточняват още от Microsoft.

Microsoft иска да помогне на Chrome в това отношение, като направи Skia способен да „избира” и прилага настройките на ClearType Text Tuner. Страницата Chrome Platform Status казва, че функцията ще бъде налична във версия 124 на Chromium.

Ако използвате Edge и искате да опитате подобрен контраст на текста, отидете на edge://flags и включете флага „Подобряване на контраста на текста”. Ще забележите по-добра гама и контраст веднага след рестартиране на браузъра. За по-драстични резултати натиснете Win+R и въведете cttune или потърсете „Adjust ClearType text”.

Microsoft планираше да направи подобренията в изобразяването на текст включени по подразбиране във версия 92 на Chrome, но днес, в наскоро пуснатата версия 123, флагът все още е „Disabled” по подразбиране.

Коментар