Биткойн превзе отново рубежа $70 000 

Ценовото поведение на биткойн през март се характеризира с нови върхове, последвани от сериозни отстъпления (снимка: CC0 Public Domain)

В понеделник курсът на биткойн скочи рязко, за да започне последната седмица на март от ниво над $70 000, от което беше отстъпил по-рано. Цената на флагманската криптовалута нарасна със 7,8% до $70 995,48, според Coin Metrics, а в късната следобедна търговия се повиши до $71 239,31. 

Етериум също скочи със 7,4% до $3634,80. И повечето други криптовалути яхнаха биткойн вълната и поскъпнаха в началото на седмицата.

MicroStrategy, която търгува като прокси биткойн, скочи с 21%, докато Coinbase напредна с 9%. Секторът на копаенето също получи повишение от биткойн, като Riot Platforms се покачи с 9%, CleanSpark се повиши с 19%, а Cipher Mining спечели 13%, отбелязва CNBC.

Биткойнът беше в режим на корекция през изминалата седмица, след като достигна исторически връх от $73 797,68 на 14 март. В сряда обаче падна до около $60 800. Алекс Торн, ръководител на фирмените изследвания в Galaxy Digital, коментира, че подобни спадове са „в рамките на нормата на историческите краткосрочни корекции на бичия пазар”.

Причината за големия скок на биткойн в понеделник беше неясна, но ценовото поведение на криптовалутата през март се характеризира с нови върхове, последвани от сериозни отстъпления. Торн предполага, че инвеститорите спират да продават акции на биткойн на борсово търгуваните фондове.

„Рекордните изходящи потоци на GBTC през последните две седмици, вероятно причинени от ликвидациите на Genesis и Gemini, допринесоха за слабостта на спот цените, но няколко технически индикатора сочат за изтощение на продавача”, каза Торн.

Сам Калахан, водещ анализатор във фирмата за биткойн услуги Swan Bitcoin, смята, че флуктуациите вероятно са свързани със съобщенията, идващи от Федералния резерв миналата седмица.

„Длъжностните лица на Фед дадоха ясно да се разбере през миналата седмица, че обмислят както намаляване на лихвените проценти, така и намаляване на темпото на своята програма за количествено затягане тази година”, коментира Калахан.

„Подобни действия ще подобрят условията за ликвидност, действайки като положителен катализатор за цените на активите. Биткойн функционира като барометър на условията на ликвидност и отговори положително на съобщенията на Фед, че паричната политика вероятно ще се смекчи в близко бъдеще”, допълни Калахан.

Въпреки отстъпленията си, биткойн е на път да завърши март на печеливша позиция. Най-популярната криптовалута спечели 14% през месеца и 66% досега за първото тримесечие.

Коментар