Новият GPT-5 е на няколко месеца от пазара

GPT-5, следващото творение на OpenAI, предизвика вълна от спекулации
(снимка: CC0 Public Domain)

Следващата вълна от големи езикови модели (LLM) е на хоризонта. Дългоочакваният GPT-5 на OpenAI е на няколко месеца от излизане на пазара, според източници на Business Insider.

Ранният достъп до новия чатбот загатва за значителен скок напред в графика за пускате на продукта. Корпоративни клиенти, на които е демонстриран GPT-5, съобщават за положителен опит с изкуствения интелект.

Изпълнителен директор на неназована компания описва GPT-5 като „материално по-добър” от предишните модели. Презентациите на OpenAI дори намекват за възможности като „независими AI агенти”.

Според медийните репортажи, обучението на модела е завършено през 2023 година и пускането му на пазара може да се случи съвсем скоро – в рамките на няколко месеца.

Разработката продължава паралелно с демонстрациите. Строгите тестове за безопасност, включително симулирани атаки („червен екип”), са от решаващо значение преди пускането на крайния продукт. Този процес може да отложи първоначалните прогнози за стартиране през лятото.

OpenAI остава мълчалива относно датата за пускане на GPT-5 на пазара. Досега имаше много спекулации с проекта. През април 2023 г. OpenAI омаловажи слуховете, че моделът е в процес на обучение, а разговорите продължиха да се водят около GPT-4.5.

Последните информации предполагат, че обучението е завършило през 2023 г. и GPT-5 ще стартира през 2024 г. Подобно на своя предшественик, GPT-5 ще се фокусира върху корпоративните клиенти на OpenAI. Многостепенна система, подобна на Gemini LLM на Google, е потенциална бъдеща посока.

През изминалата година се появиха потребителски отзиви за проблеми с GPT-4, като например безсмислени отговори. Обясненията варираха от неефективно обучение до ограничения на ресурсите. Някои спекулираха с разработването на неиздадени LLM, които натоварват системите на OpenAI.

Изтекла информация от декември 2023 г. за моделите „GPT-4.5” с разширени функции допълнително подхрани спекулациите. Изпълнителният директор на OpenAI запази мълчание, когато беше попитан онлайн.

Но сега, с GPT-5 на хоризонта, пейзажът на LLM е готов за промяна. Следващите месеци ще разкрият истинския потенциал на този модел за изкуствен интелект от следващо поколение.

Коментар