Ubuntu LTS получава 12 години поддръжка, но срещу заплащане

Ubuntu е безплатна за инсталиране, но разширената поддръжка има своята цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярната Linux дистрибуция Ubuntu ще получи общо 12 години поддръжка на LTS изданията, вкл. на сигурността, започвайки с версия Ubuntu 14.04 LTS. За да се възползват от тези допълнителни години поддръжка, абонатите на Ubuntu Pro ще трябва да закупят новата добавка Legacy Support.

Canonical не разкрива подробности за цената на добавката. Заинтересованите клиенти трябва да се свържат с разработчика, за да научат повече за услугата. Допълнителният Ubuntu Pro е платена услуга за фирми и безплатна за лична употреба до пет машини, като все още поддържа 10 години актуализации на сигурността без новата добавка.

„Развълнувани сме да предложим на нашите клиенти допълнителни години поддръжка и сигурност за изданията на Ubuntu LTS. Основавайки се на 20-годишно съвършенство в областта на отворения код, Canonical предоставя експертна поддръжка и сигурност за клиенти по целия свят”, каза Максимилиан Морган, глобален вицепрезидент по поддръжката в Canonical.

„С Legacy Support ние даваме възможност на организациите да управляват своите оперативни нужди и инвестиции в отворен код с увереност, като гарантираме, че техните системи остават достъпни, сигурни и поддържани за много години напред”, допълни той, цитиран от Neowin.

Наличието на тази добавка е добра новина за бизнеса, но до голяма степен без значение за обикновените потребители, които трябва да надграждат своите LTS системи на всеки две и половина до пет години, за да са сигурни, че използват актуален софтуер.

Ubuntu е безплатна за инсталиране от всеки потребител. Но с разширената поддръжка Canonical ще позволи на бизнеса да актуализира своите приложения, услуги и системи така, че да работят на най-новата версия на Ubuntu.

Следващия месец ще излезе Ubuntu 24.04 LTS. Без Ubuntu Pro (какъвто е случаят за повечето потребители), тази версия на отворената платформа ще получи пет години поддръжка – до 2029 г.

Потребителите на Ubuntu 22.04 LTS може и да не получат възможност за надграждане до Ubuntu 24.04.1 LTS тази година, тъй като Canonical обикновено се нуждае от време, през което коригира грешки и тества надграждането, за да гарантира стабилността на системата.

Коментар