Промени във висшия мениджмънт на Microsoft

Паван Давулури е новият лидер на екипите на Windows и Surface в Microsoft
(снимка: Pavan Davuluri / X)

Голямо разместване в ръководството на Microsoft стана факт в началото на седмицата. Ветеранът в компанията Паван Давулури е посочен като нов общ лидер на екипите на Windows и Surface, съобщи The Verge, позовавайки се на вътрешна кореспонденция.

Тази нова промяна в управлението идва само шест месеца, след като Давулури беше обявен за лидер на отдела за хардуер Surface – през септември 2023 г. Михаил Парахин, ръководител на отдела за реклама и уеб услуги, е избран за лидер на изцяло нов екип за Windows и Web Experiences.

И двете промени бяха направени след изненадващото напускане на лидера на Windows и Surface – Панос Панай, който по-късно стана ръководител на отделя за нови устройства и услуги в Amazon.

Давулури ще отговаря както за Windows, така и за Surface, подобно на това, което правеше Панай преди да напусне. Давулури работи в Microsoft от 2001 г., което включва повече от осем години като генерален мениджър на екипа на Surface.

Михаил Парахин ще докладва на главния технологичен директор на Microsoft Кевин Скот, докато проучва „нови роли”. The Verge предполага, че Парахин може в крайна сметка да напусне Microsoft, но това не е потвърдено в днешната бележка на компанията.

Повече от година Парахин е известен публичен глас на Microsoft, като често използва своя X (бивш Twitter) акаунт, за да отговаря на въпроси от потребители относно асистента с изкуствен интелект Copilot AI.

Промяната се случва само няколко дни след като компанията разкри, че създава ново подразделение за изкуствен интелект, което ще бъде ръководено от Мустафа Сюлейман, съосновател на AI компаниите DeepMind и Inflection.

Microsoft премести своите екипи за Edge, Copilot и Bing в новото AI подразделение. Eкипът за Web Experience също ще бъде преместен в подразделението, а Жорди Рибас ще отговаря за екипа за търсене, карти и платформи на Microsoft.

Коментар