Кучета-водачи с AI скоро ще станат реалност

Кучето-водач с изкуствен интелект, разработено от Северозападния политехнически университет в Китай (снимка: China Focus / X)

Изкуственият интелект скоро ще влезе в нова роля, помагайки на хората със зрителни проблеми. Според изследователи, кучетата водачи с AI възможности може да станат реалност в близка перспектива.

Учени от Северозападния политехнически университет в Китай направиха огромен пробив в подпомагането на 17 милиона хора с увредено зрение в страната, съобщи China Daily. Разработката на куче-водач с изкуствен интелект, използващо AI езиков модел, обещава подобрена навигация и придружаване.

Това AI куче-водач преодолява ограниченията на предишните електронни навигационни средства. За разлика от „студените машини”, програмирани за специфични задачи, AI спътникът може да разбира човешки инструкции и дори да участва в разговор.

Способността на AI кучето за навигиране в среди като улици, асансьори и закрити пространства представлява значителна подкрепа за ежедневните дейности на хората с увредено зрение.

„Умните кучета-водачи, използващи езиков модел, могат да предложат по-удобна и безопасна навигация [на хората с увредено зрение], ефективно подобрявайки качеството им на живот”, казва Сун Же, доцент в университета. Традиционните кучета-водачи, макар и изключителни, са скъпи за обучение и ограничени като наличност.

Кучета-водачи с изкуствен интелект ще окажат безценна помощ на хората със зрителни проблеми (снимка: China Focus / X)

Изследователският екип все още е в ранен етап на разработка на AI кучето, но резултатите до момента демонстрират, че концепцията е осъществима. Това съвместно усилие между университета и Изследователския институт за изкуствен интелект на China Telecom има потенциал да промени начина, по който хората с увредено зрение навигират.

Въпреки че остават редица предизвикателства пред широкото внедряване на AI технологията, изследователите са твърдо ангажирани с нейното по-нататъшно развитие. Тяхната отдаденост скоро може да осигури подобрено качество на живот и по-голяма независимост за милиони хора в Китай.

Коментар