ИТ гиганти се обединиха в съюз срещу Nvidia

В момента Nvidia е абсолютен лидер в производството на хардуер за AI решения
(снимка: Nvidia)

Най-големите ИТ компании в света се опитват да разклатят монопола на Nvidia в областта на изкуствения интелект. Водещи играчи от индустрията създадоха ​​алианс за разработка на хардуерни и софтуерни алтернативи на продуктите на пазарния лидер.

Редица от най-големите ИТ корпорации в света се опитват да оспорят технологичния монопол на Nvidia в областта на изкуствения интелект. Intel, Google, Arm, Qualcomm, Samsung и няколко други компании учредиха Unified Accelerator Fund (UXL), който ще подготви отворена софтуерна платформа – тя ще даде на разработчиците свобода на избор и възможност да изпълняват своя код на всяка машина с всеки процесор.

„Връзване” към собствената архитектура

В момента Nvidia е абсолютен лидер в производството на хардуерни технологии за AI решения. Компанията стана първият производител на процесори, който постигна пазарна капитализация от 2 трилиона долара, именно защото насочи всичките си усилия към производството на чипове за модели с изкуствен интелект.

Но графичният процесор Nvidia H100 (и предстоящият процесор H200) използват изключително собствената архитектура CUDA на Nvidia и съответно разработките са обвързани с нейните функционални характеристики и изисквания. През 2023 г. изпълнителният директор на Nvidia Дженсен Хуанг обяви, че повече от 4 милиона разработчици са използвали CUDA.

И въпреки че в момента никой от конкурентите не е успял да предложи нещо по-добро от H100, експлозивното нарастване на търсенето на тези процесори доведе до техния дефицит. Междувременно конкурентите предлагат свои разработки, които при редица условия могат да представляват алтернатива на графичните процесори на Nvidia.

И точно за да привлече разработчиците към тези процесори, UXL създава своя собствена софтуерна рамка, която ще им позволи да пишат код за AI решения, който не е обвързан с CUDA архитектурата – или която и да е друга.

В момента е известно, че проектът поддържа отворения стандарт OneAPI, разработен от Intel. Той цели да елиминира ограничения като необходимостта да се използват само определени езици за програмиране, кодови набори и други инструменти, които могат да „вържат” разработчиците към специфични архитектури.

Обещаваща отворена инициатива

UXL преговаря с различни производители на чипове и облачни доставчици като Microsoft и Amazon, за да гарантира, че платформата ще бъде съвместима с всеки хардуер. Microsoft, между другото, не е част от UXL; освен това от миналата година се носят слухове, че компанията е сключила договор с AMD, за да разклати монопола на Nvidia в областта на AI процесорите. Сегашното състояние на този съюз е неизвестно.

По един или друг начин UXL изглежда най-обещаващата инициатива, целяща да измести Nvidia от сегашната ѝ позиция. От друга страна, членовете на алианса веднага заявиха, че в крайна сметка UXL ще внедри поддръжка за всички технологии на Nvidia, просто защото е безполезно да ги игнорира.

Nvidia постигна статуса си благодарение на компетентността на своите разработчици и отчасти поради факта, че е била на точното място в точното реме, но компанията едва ли е в състояние да задоволи напълно световните потребности от AI-ориентирани GPU.

Пазарът се интересува от разширяване на пространството за маневриране на разработчиците и възможност за пускане на AI приложения не само на процесори от една компания, дори да са най-добрите в своя клас. Целта в крайна сметка е да се формира функционална и саморегулираща се общност, която следва правилата на здравословната конкуренция.

Планът на UXL е платформата да стане зряла през втората половина на годината, но все още не е известно кога ще бъде публикувано окончателното издание.

Коментар