Илон Мъск: Роботът Optimus трябва да е двойно по-евтин от автомобил

Роботът Optimus ще търси мястото си във всяко домакинство на планетата
(снимка: Elon Musk / X)

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че цената на хуманоидния робот Optimus,  разработван от компанията, трябва да се поддържа под половината от цената на автомобил, за да се постигне масова комерсиализация.

Към 2023 г. средната глобална цена на автомобил Tesla надхвърля 45 000 долара, при около 47 000 долара за пазара на нови автомобили в САЩ. Това означава, че цената на робота може да достигне 20 000 – 25 000 долара.

Мъск вярва, че Tesla може да намали цената на робота до под половината от цената на нова кола, въпреки че не посочва конкретна цифра, отбелязва Electrek. Наблюдателите на пазара коментират, че опитът да се задържат роботите на достъпна цена за повечето потребители цели комерсиализация в голям мащаб.

Tesla наскоро представи хуманоидния робот от следващо поколение, Optimus Gen 2, който може да се похвали със значителни подобрения спрямо предшественика си. Оборудван със задвижващи механизми и сензори, проектирани от Tesla, роботът предлага подобрен баланс, а всичките му десет пръста са чувствителни.

По-рано Мъск заяви, че Optimus е подценен и позиционира робота като основен фактор за дългосрочната стойност на Tesla. Той предвижда бъдеще, в което всяко домакинство притежава Optimus, способен да изпълнява различни обслужващи задачи. Мъск оценява потенциалното пазарно търсене на 10 до 20 милиарда броя домашни роботи.

В индустрията обаче витаят съмнения относно възможността за разработване на многофункционални роботи в краткосрочен план, които да поемат опасни или повтарящи се задачи. Въпреки това Tesla вярва, че с инвестициите си в AI технологии и опита в области като автономно шофиране, батерии и електрически двигатели тази цел е постижима.

От гледна точка на Tesla, самоуправляващата се кола е подобна на робот на колела. Компанията планира скорошно внедряване на робота във вътрешните си заводски операции. Ако полезността му бъде потвърдена, Tesla е готова да пусне Optimus на масовия пазар.

Графикът за производство на Optimus остава неизвестен. Въпреки това Tesla наскоро отвори повече работни места, свързани с роботиката, включително позиции във веригата за доставки и производството.

Коментар