Intel и Microsoft замислят AI PC с локално изпълняван Copilot

Персоналните Windows/Intel компютри са на път да се превърнат в AI PC
(снимка: Intel)

Стожерите на x86 архитектурата в персоналните компютри, Intel и Microsoft, обсъждат планове за изпълнение на чатбота с изкуствен интелект Copilot локално на персоналните компютри вместо в облака. Двете компании, чийто съюз е известен като Wintel, се опитват да създадат „AI PC” с нов силиций и нов софтуер.

По-рано Microsoft обяви, че 2024-та ще бъде годината на „компютъра с изкуствен интелект”. AI компютрите ще включват няколко хардуерни компонента, които сега липсват в повечето Windows системи – вграден модул за невронна обработка (NPU) и нов Copilot клавиш на Microsoft клавиатурите. Но досега не сме чували много за това какво всъщност ще направи така нареченият AI PC за потребителите.

Дуото Wintel започва да обсъжда някои подробности за AI PC като част от нова програма на Intel за разработчици на компютри с изкуствен интелект, която ще насърчи създателите на софтуер да използват локалния хардуер, за да вградят функции за изкуствен интелект в своите приложения, съобщи Arstechnica.

Компютрите с изкуствен интелект ще могат да изпълняват „повече елементи на Copilot”, AI чатбота на Microsoft, „локално на клиента”, потвърждава публикация на Tom’s Hardware. В момента Copilot разчита на обработка от страна на сървъра дори за малки заявки, въвеждайки забавяне, което е приемливо, ако търсите по-обща информация, но не и когато искате да промените настройка или да получите базови отговори.

Изпълнението на генеративни AI модели локално може също да подобри поверителността на потребителите. Те ще се възползват от AI софтуера без автоматично да изпращат информация до компания, която ще я използва за по-нататъшно обучение на AI модели.

В момента Windows не използва много локалните NPU, тъй като повечето настоящи компютри нямат такива блокове. Функциите на уеб камерата на Surface Studio могат да използват NPU за енергийноефективни видео ефекти и замяна на фона, но засега това е почти всичко.

Същевременно операционните системи на Apple и Google използват NPU за по-широка гама от функции за обработка на изображения и аудио, включително лицево разпознаване и разпознаване на обекти, OCR, транскрипция и превод на живо и др.

Intel потвърди, че Microsoft ще изисква NPU в „следващо поколение AI персонални компютри” да достигнат скорости от 40 трилиона операции в секунда (TOPS), за да се справят с AI функциите. Intel, AMD, Qualcomm и други чипмейкъри понякога използват TOPS като показател за производителност на високо ниво, когато сравняват своите NPU. Чиповете за лаптопи Meteor Lake на Intel могат да работят с 10 TOPS, докато Ryzen 7040 и 8040 на AMD достигат съответно 10 TOPS и 16 TOPS.

За съжаление на Intel, първата компания, която ще пусне NPU, подходящ за локално захранване на Copilot, е Qualcomm. Предстоящите процесори Snapdragon X на компанията, отдавна възприемани като отговор на екосистемата на Windows на чиповете Mac от M-серията на Apple, обещават до 45 TOPS.

Според слуховете, Microsoft ще прехвърли потребителската версия на своя таблет Surface към чипове на Qualcomm след няколко години предлагане на опции както за Intel, така и за Qualcomm. Миналата седмица Microsoft обяви актуализация на Surface Pro с чипове Meteor Lake на Intel, но продава компютъра само на фирми.

TOPS е само един опростен показател за ефективност. Както при използването на FLOPS за сравняване на графичната производителност, TOPS е неточeн и няма да улови вариациите как всеки NPU обработва различни задачи. Същевременно Arm версията на Windows все още има проблеми със софтуерната и хардуерната съвместимост, които възпрепятстват разпространението ѝ.

Като част от своята програма за разработчици, Intel предлага и „комплект за разработка на компютър с изкуствен интелект”, съсредоточен върху Asus NUC Pro 14 – мини компютър, изграден върху чипа Meteor Lake. Intel официално спря производството на своите мини компютри NUC миналата година, предавайки марката и всичките ѝ дизайни на Asus.

Asus също така се грижи за оставащото гаранционно обслужване и софтуерна поддръжка за по-стари NUC, проектирани и продавани от Intel. NUC Pro 14 е един от първите нови NUC, обявени след прехода, заедно с мини компютъра за игри ROG NUC.

Коментар