Евробарометър ни дава индикации за оптимизъм

Своеобразно потвърждение на започналата през пролетта на 2009 г. стабилизация в обществените нагласи на българите са новите резултати от изследването Евробарометър.

Българското общество поддържа традиционното си положително отношение по въпросите, свързани с Европейския съюз и неговите политики. ЕС продължава да служи за пример на България за висок стандарт, що се отнася до функциониране на институциите, икономически просперитет и стандарт на живот, сочи изследването от есента на 2009 г.

Отчетените в пролетния стандартен Евробарометър резултати представиха първи индикации на възраждащ се оптимизъм след сериозния ръст на песимизма, породен от спирането на доставките на природен газ към страната, замразяването на финансирането по някои европейски програми, както и първите по-сериозни отражения на световната икономическа криза върху българското общество.

Своеобразната „криза” в обществените нагласи от началото на годината изглежда преодоляна и през есента на 2009 година българското обществено мнение е умерено в очакванията си, гласи документът.

Българите продължават да усещат негативните последици от световната финансова и икономическа криза. В ситуация на увеличаваща се безработица и висока междуфирмена задлъжнялост, нагласите и очакванията, свързани с икономическата ситуация и трудовите пазари, остават песимистични.

Сигналите за край на икономическата криза на този етап оказват своето влияние основно върху очакванията на българите за европейската и световната икономика, но не и върху очакванията за националната икономика.

Положителните тенденции в общественото мнение към периода 29 октомври – 5 ноември 2009,  що се отнася до обстановката в страната, се характеризират основно с повишаване на доверието към основните национални политически институции – правителство и парламент. Тези тенденции се свързват основно с усещането за промяна в статуквото и наличие на политическа алтернатива за управлението на страната след парламентарните избори през лятото на 2009 г.

Коментар