Facebook е топ мобилна социална мрежа

Facebook е най-посещаваната социална мрежа в мобилния уеб, според статистиката за използването на мобилен интернет на Opera. Уникалните потребители на Facebook са нараснали с над 600% през 2009, с което надминава Vkontakte – досега лидер при най-популярните социални мрежи сред потребителите на Opera Mini. Увеличението на използването на Twitter е нараснало с над 2800% за една година, според същите данни.

Докладът на Opera „Състояние на мобилния уеб“ се публикува ежемесечно и говори за глобалните тенденции в мобилното интернет потребление. Opera не е много популярен браузер в България, но има страни като например Русия, където той е най-използваният – повече от Internet Explorer или Mozilla Firefox. Според данните на Opera, десетте страни с най-голям брой на потребителите на мобилния браузер Opera Mini са съответно Русия, Индонезия, Индия, Украйна, Китай, Южна Африка, САЩ, Виетнам, Нигерия, Великобритания.

Авторите на доклада подчертават, че въпреки популярността на VKontakte сред руско-говорящите страни – което беше причина той да е най-използваната социална мрежа сред мобилните потребители на Opera, той вече е изместен от Facebook. Twitter пък е с най-голям растеж – 2800% увеличение за година. Засега обаче това не му е достатъчно да стане най-използваната социална мрежа сред потребителите на мобилен интернет.

Коментар