US консултанти предлагат SaaS енергo-оптимизация

Не беше нужно много време на софтуерните корпорации да се сетят, че следващият голям бум – зелените технологии – няма да минат без специализиран софтуер. За кратко време се нароиха многобройни доставчици на програми за управление и намаляване на енергийната ефективност.

Калифорнийската компания Amberix е една от тях. Това, което я отличава, е подходът. Amberix е разработила на софтуер за архитекти и машинни инженери, строителни фирми и собственици на големи сградни фондове. Компютърната програма може да осигури значително намаляване на енергийната консумация и оперативните разходи при проектирането и построяването на сграда, предаде GreenTech.bg.

Решението се предлага под формата на софтуер като услуга, тоест нищо не се инсталира, а вместо това програмата се използва онлайн досущ както се борави с електронна поща от типа avb.bg или gmail.com. Архитект, проектант, строител или друг участник в изграждането на нова постройка трябва да подаде проекта на сградата под формата на двумерен или тримерен CAD модел. В Amberix правят анализ и „диагностика“ на бъдещата конструкция. Там идентифицират „горещите точки“ на проекта. На база на този анализ се изготвя оптимизиран план с подобрено разположение с цел по-добра енергийна ефективност.

От фирмата са категорични, че по този начин могат да осигурят до 35 процента намаляване на разходите за енергия.

След изготвянето на анализа Amberix могат да изпратят екип на мястото на сградата, за да осигури съответното решение.

Цените, които компанията предлага – само на родна територия, естествено – започват от 8 долара на квадратен метър. Очаква се от тях да се поинтересуват строителите на сгради с площ минимум 2000 кв. метра. За своето SaaS решение фирмата използва „облачна“ компютърна инфраструктура, тоест изчислителни ресурси под наем, което значително намалява цената на симулациите и проектирането – те могат да спаднат до 1 долар на квадрат.

Коментар