Ирландия конфискува хиляди фалшиви iPhone

Фалшиви айфони и други продукти на Apple бяха конфикувани в Северна Иландия
(снимка: CC0 Public Domain)

Полицията в Северна Ирландия прекрати мащабна операция за фалшифициране, като конфискува устройства на стойност около 750 000 долара. В акциите, проведени в четвъртък в Белфаст и Портадаун, бяха открити над 20 000 фалшиви артикула.

Въпреки че точната разбивка на конфискуваните стоки не беше разкрита, снимки от мястото показват, че значителна част са фалшиви продукти на Apple. Присъстват фалшиви iPhone, AirPods и калъфи за iPhone, заедно с други неуточнени фалшиви смарт часовници, мобилни телефони и зарядни устройства, съобщи Apple Insider.

Този случай подчертава глобалния обхват на операциите за фалшифициране. Докато продуктите на Apple често са на прицел, „престъпниците ще се опитат да копират всичко”, заяви детектив сержант Мейсън от PSNI (Полицейската служба на Северна Ирландия). Освен това полицаят предупреди, че такива фалшиви стоки често финансират организираната престъпност.

Акцията следва подобни действия в района на Източен Мидландс в Англия. Интересното е, че фирма за ремонт в този район беше глобена с близо 150 000 долара през 2021 г. за продажба на фалшиви зарядни устройства на Apple.

Въпреки че все още не са повдигнати директни обвинения, свързани с фалшифициране, 24-годишен мъж беше арестуван след акцията в Портадаун, макар и по подозрение за имиграционни престъпления, според медийни публикации.

Коментар