4 причини Android да бъде по-добър избор от iOS

Много потребители намират пакета от приложения за Android по-привлекателен от този на Apple (снимка: CC0 Public Domain)

Годината е 2007. Стив Джобс, облечен в характерната си черна водолазка, разкрива iPhone пред очарована публика. Това е революционно устройство, елегантна плоча от стъкло и метал, която предефинира мобилния телефон. Но от другата страна назряваше различна революция. През същата година малко известен стартъп, наречен Android Inc., беше придобит от Google, поставяйки началото на съперничество, което ще определи ерата на смартфоните.

Корените на Android датират от началото на 2000-те, замислена като платформа за нов вид мобилно изживяване – отворено, гъвкаво и достъпно, отбелязва LifeHacker в анализ на двете конкурентни системи. За разлика от iOS, предназначена единствено за устройства на Apple, Android е замислена като операционна система за масите. Google имаше за цел да създаде платформа, която производителите могат да приспособят към своите специфични устройства, насърчавайки разнообразието и иновациите в екосистемата на Android.

Първоначалното пускане на iPhone не срещна незабавно всеобщо признание. Неговата затворена система, ограничен магазин за приложения и липса на основни функции като копиране и поставяне бяха поводи за критика. Междувременно телефоните с Android започнаха да навлизат на пазара, предлагайки по-широка гама от хардуерни опции и по-персонализирано изживяване. Тези ранни устройства с Android, макар и не толкова изпипани като iPhone, често бяха по-евтини, правейки смартфоните достъпни за по-широка аудитория.

Следващите няколко години видяхме бърза ескалация на войната за доминиране на двете мобилни платформи. Apple усъвършенства iOS, като отстрани първоначалните недостатъци и въведе функции като App Store, който се превърна в златна мина за разработчиците на приложения и крайъгълен камък на успеха на iPhone. Android, от друга страна, се фокусира върху отвореността и персонализирането. Потребителите можеха да персонализират своите начални екрани, да изтеглят приложения извън Play Store и да се възползват от функции като разширяващо се хранилище, което липсваше на iPhone.

Android има специфични силни страни, които ѝ дават предимство спрямо iOS. Ето четири от тях:

Свобода на персонализиране

Всяко сравнение между Android и iOS подчертава тази разлика. Android все още предлага повече гъвкавост с началния екран, заключения екран и иконите на приложенията. Можете дори напълно да промените интерфейса с помощта на инструменти като Nova Launcher. Въпреки че iOS напредна в тази област, опциите за персонализиране на iPhone не са толкова обширни или лесни за използване.

Какво ще кажете за това: началните екрани на Android могат да се въртят и да останат функционални дори в пейзажен режим. Добре е да имате прецизен контрол върху това как изглежда телефонът ви, независимо дали ползвате само едно приложение на началния екран или разширявате джаджите във всяка посока. Говори се, че ще видим повече персонализиране на началния екран, когато излезе iOS 18, което е признание от Apple, че изостава от Google в този аспект.

Много потребители намират текущия начален екран на iOS и настройката на библиотеката с приложения за доста тромави. Те се чудят защо не могат просто да видят прост списък с всички приложения, които са инсталирали. За да намерите приложение, което не е фиксирано към началния екран, трябва да прекарате пръст до последния от тези екрани и след това да разберете в коя категория Apple е решила да постави приложението.

Лесен достъп до приложения за Android

Много потребители намират пакета от приложения на Google за по-привлекателен от този на Apple, с няколко изключения. Когато сравнявате Gmail срещу Apple Mail, Google Docs срещу Pages, Google Maps срещу Apple Maps и Google Photos срещу Apple Photos, Google обикновено е предпочитаният избор. Някои потребители обаче все още оценяват предимството на Apple Music.

Като цяло приложенията на Google са известни с това, че са бързи, надеждни и, което е особено важно, достъпни на различни платформи. Например, ако някой наеме филм от Google, може да очаква, че видеото ще се възпроизвежда гладко на почти всяко устройство. Но да накарате Apple TV да работи на Android може да е доста предизвикателно и объркващо.

Потребителите на iPhone оценяват предимството на Apple Music
(снимка: CC0 Public Domain)

Сравнението клони повече към приложенията и услугите, предоставяни от Google и Apple, вместо към функциите на Android и iOS. Въпреки това, за хора, които използват както устройства на Apple, така и други устройства, изборът на услугите на Google може значително да опрости живота им. Приложенията на Google обикновено работят по-ефективно и получават актуализации по-бързо на устройства с Android.

Повече контрол върху устройствата

Когато става въпрос за приложения, Android позволява на разработчиците да интегрират своите апликации по-дълбоко в операционната система, в сравнение с iOS. Това е въпрос, който Apple често повдига, за да твърди, че Android е по-малко сигурна платформа. Приложения като Tasker, които позволяват на потребителите да създават различни автоматизации и процедури, демонстрират, че Android е предпочитаният избор за тези, които обичат да бърникат и да изследват възможностите на системата. Много ентусиасти намират отвореността на Android за привлекателна.

В Android можете да откриете цели категории приложения, които липсват в iOS – като например приложения за проверка на здравето и използването на батерията, стартиране на диагностика на Wi-Fi мрежа и управление на файлове на телефона извън собствените опции на Apple. Въпреки че не всички потребители може да желаят тези допълнителни функции, много други оценяват наличието им.

Освен отделните приложения, Android предлага повече гъвкавост в начина, по който ги използвате. Можете да инсталирате няколко копия на едно и също приложение, да стартирате две приложения едно до друго на екрана и да промените повече приложения по подразбиране. Например, можете дори да инсталирате различно приложение, за да управлявате вашите текстови съобщения – функция, която е малко вероятно да дойде скоро в iOS, ако изобщо някога се появи.

Android се усеща по-интуитивно от iOS

Това твърдение може да се оспори от потребителите на iPhone, но някои от основните методи за навигация в софтуера на Android устройствата функционират по-ефективно, в сравнение с телефоните на Apple. Очевиден пример е универсалният жест „назад”: с едно плъзгане е по-лесно да отидете на предишния екран. Въпреки че това работи в някои приложения за iOS, не е последователно заложено в цялата система. Потребителите на iPhone често посягат към малкия бутон за връщане назад или превключвателя на приложения, или просто се чувстват озадачени, докато се взират в екрана.

Следващ момент са известията. Въпреки че това отчасти е въпрос на лични предпочитания, системата Android сякаш е по-интуитивна, тъй като непрочетените известия остават видими в лентата на състоянието и на заключения екран, вместо да изчезват в центъра за известия, както е в iOS. Освен това разширяването и отхвърлянето на известия се усеща по-бързо на Android, въпреки че няма значителна разлика между платформите в това отношение.

Android позволява на потребителите да приспособят телефона според нуждите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Разбира се, ако от самото начало използвате iPhone и никога не сте опитвали Android, превключването може да е дезориентиращо и да ви накара да копнеете за познатите начини в iOS. Въпреки това, опитът и с двете платформи показва, че Android е по-интуитивна в няколко отношения. Например, в Android можете лесно да видите, че сте задали аларма директно на заключения екран, докато в iOS трябва да добавите джаджа за тази функционалност.

Заключение

Битката между Android и iOS е определяща в ерата на смартфоните. Въпреки че и двете предлагат изключителни мобилни изживявания, Android се откроява със своя акцент върху потребителската свобода и персонализиране. От широка персонализация на началния екран до по-дълбока интеграция на приложения и по-широка гама от функционалности, Android дава възможност на потребителите да приспособят телефона си според точните си нужди.

Независимо дали давате приоритет на достъпността, отворените екосистеми на приложенията или детайлния контрол върху вашето устройство, Android предлага завладяваща алтернатива на изживяването с iOS.

Коментари по темата: „4 причини Android да бъде по-добър избор от iOS”

добавете коментар...

  1. Ъм Кък

    Освен това устройствата с андро ид са по-евтинки (в пъти от Apple), а всички са наясно, че гроздето е много кисело, когато е високо :)))

  2. daw

    Както в стария виц:
    “…Господине, работил ли сте с андроид? – Абе аз 20 годин у Кремиковци с секви уроди съм бачкал.”

  3. Димитър

    Ако беше с айфон щеше да разбере нали ахахаха

  4. lako

    ама много забавна статия скъсах се от смях 😀

  5. ъъъхъ

    Толкоз е интуитивен андроида, че предния коментиращ дори не е разбрал, къде да си напише името и къде – мнението ..

  6. Точно така е, това е истината

    Цветелин

Коментар