Дроновете станаха „очи в небето“ за природозащитниците

Безпилотните летателни апарати се оказват безценен съюзник на природозащитниците по света, но от правна гледна точка устройствата действат в „сива зона“
(снимка: CC0 Public Domain)

Евтини и лесни за използване, дроновете се оказват безценни за активистите, които се борят с незаконните дейности, унищожаващи природата – риболов, лов и обезлесяване. Малките летящи машинки се оказват ценни и за следене на зоологически градини и аквариуми.

В края на миналата година UrgentSeas получава анонимен сигнал от бивш служител в морския аквариум на Маями относно аквариум с животни, който е „далеч от общественото внимание“ и е зле поддържан. Застъпническата група изпраща свои активисти да проверят. Оказва се, че в частен имот се гледа възрастна морска крава, живееща в полуразрушен басейн.

В рамките на месец видеоклипът, публикуван онлайн, е гледан милиони пъти. Общественото недоволство се надига и принуждава Службата по рибарство и аквакултури в САЩ да се намеси. Служителите преместват ламантина Ромео и неговата половинка Жулиета в резерват.

Природозащитната намеса нямаше да е факт, ако активистите нямаха под ръка дрон. С малкия безпилотен летателен апарат те успяват да облетят изоставения басейн и да заснемат мизерните условия на отглеждане на животните.

В последното десетилетие дроновете се превърнаха в незаменими инструменти сред вси1ки активисти и природозащитници. През 2013 г. групата за правата на животните Peta стартира кампания с дрон, проследяваща незаконния лов с лък в Масачузетс. Оттогава досега дронове се използват за какво ли не: записване на замърсяванията от фабрики и ферми из САЩ, огнищата на зарази по сьомгата в Исландия, обезлесяването в бразилската Амазония и др.

Дроновете са популярни, защото са сравнително евтини, лесни за използване и разширяват „погледа“ на човек при труден или недостъпен терен. БЛА също така дават изглед „от птичи поглед“ над мащаба на даден проблем, като например нефтен разлив или незаконна сеч – в тези случаи панорамните изгледи са важни за оценката на щетите.

Когато става въпрос за плен на морски бозайници, гледката от въздуха може да бъде безценна. Тя дава представа за условията и ограничения живот на животните, натикани в басейни.
В някои случаи дроновете улавят тайните животи на животни, скрити от погледа, като ламантината Ромео. „Това са кадри, които хората трябва да видят, за да осъзнаят колко жестоко е всъщност пленничеството“, казва пилотът на дрона, заснел кадрите.

Друг ранен потребител на дронове е морската организация Sea Shepherd. Групата за опазване на морето започна да снима случаите на незаконен, недеклариран и нерегулиран (ННН) риболов в международни води. С подобряването на технологиите дроновете станаха по-тихи и по-невидими, казва Саймън Агер, дългогодишен доброволец в Sea Shepherd. Това е от решаващо значение за наблюдението на незаконно действащите кораби и документиране на престъпления, които са на ход.

„В моя опит дроновете са извънредно ефективни, защото по друг начин никога не можете да се доближите достатъчно добре до кораб, извършващ някаква незаконна дейност. Те ни забелязват как идваме и реагират веднага, просто се обръщат и изчезват над хоризонта – и ние няма за какво да ги преследваме“, допълва Агер.

Дроновете позволяват на активистите да стоят на дистанция от рисковите ситуации, които заснемат. Известни са случаи, когато бракониерите, застигнати от природозащитни организации като Sea Shepherd, реагират агресивно, стрелят, хвърлят коктейли „Молотов“ по активистите.

„Опазването на природата може да бъде много опасна дейност и всяка година има все повече убити природозащитници“, казва Агер. „Дроновете са перфектен начин да изучавате нещо, без да се излагате на опасност, и след това да прецените дали си струва рискът“.

Откритото море е в известен смисъл безпределна пустош, където правилата и разпоредбите биват грубо нарушавани и това е трудно за забелязване. По-различна е картината на земята. На сушата активистите използват дронове, за да заснемат зоологически градини и аквариуми. Пилотът на UrgentSeas казва, че използва специализирано приложение, за да е наясно къде е разрешено да се пускат дронове – и спазва съответните закони.

„Когато наблюдаваш чрез дрон, не го правиш по начин, който да е очевиден за всички. Ти не отиваш да застанеш изпъчен край съоръжението, изпращайки своя дрон. Стоиш настрана. Понякога се криеш в някой храст. Оглеждаш се за коли“, разказва тя.

Всичко това е лесно за описване и не толкова лесно за правене. След кадрите с Ромео и техния успех, аквариумът в Маями подава молба за защитна заповед срещу Фил Демърс, съоснователя на UrgentSeas. Този ход е част от по-мащабно дело, което аквариумът завежда срещу природозащитника през май 2023 г., обвинявайки го в клевета, обезпокояване на обществеността и незаконно навлизане – най-вече чрез летенето с дрон и записването на наблюденията над собствеността. В обосновката на делото се твърди, че Демърс „многократно и без разрешение е летял с безпилотен летателен апарат над имота [на аквариума] по време на редовното работно време“.

Като сравнително нова технология дроновете все още действат в „сива зона“ от правна гледна точка. На някои места има регулации, но дори там все още липсва достатъчно съдебна практика. „Въпросът за дроновете, законите и неприкосновеността на личния живот е нов въпрос“, казва Бенджамин Кристофър Карауей, адвокат в Проекта за правна защита на активистите-природозащитници в Колорадо.

Едни срещу други се изправят чисто човешки аргументи. Едни твърдят, че дроновете са необходими в името на свободата на словото и демокрацията, опазването на природата. Други казват, че дроновете нарушават неприкосновеността на личния живот и, в случаите с аквариуми и зоологически градини, безпокоят животните, клиентите и персонала.

В съдебните дела по такива въпроси юристите ще трябва да преценяват внимателно, балансирайки между различните интереси – между неприкосновеността на личния живот и правото на обществото да знае за нередностите, заключава Карауей.

Коментар