След земетресението в Тайван: TSMC евакуира заводи за чипове

Производството на чипове е труден бизнес и въздействието на природни бедствия върху него може да има сериозни последици (снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Силно земетресение удари Тайван тази сутрин, което доведе до затваряне на някои от заводите за полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-големия производител на чипове по договор в индустрията.

Сеизмологичният център на Тайван регистрира множество земетресения в сряда. Най-големият трус беше с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, според тайванските служители, а геоложката служба на САЩ го определи на 7,4.

Докато голямото земетресение удари източното крайбрежие на Тайван – на над 100 километра от столицата на Тайпе и районите за технологично производство на острова – TSMC е евакуирала някои от своите заводи за производство на чипове като предпазна мярка за персонала.

Междувременно тайванският производител на електроника Synpopwer, който подобно на TSMC е със седалище в Таоюан, съобщи, че земетресението „няма значително въздействие” върху операциите или финансите на компанията.

Но въздействието върху TSMC може да бъде по-сериозно, тъй като производството на чипове е труден бизнес. Според репортаж на CNBC, служителите на компанията вече са започнали да се връщат на работа.

Репортажите сочат значителни щети на сгради в град Хуалиен, частта от Тайван, която е най-близо до „труса”, а в центъра на Тайпе са регистрирани прекъсвания на интернет.

Фондовата борса в Тайван е претърпяла само малък спад – което предполага, че фирмите не очакват голямо въздействие. Борсата съобщи, че нейните операции не са засегнати от труса.

Президентът на Тайван Цай Инг-уен посъветва жителите да не влизат в асансьорите и да търсят информация за прекъсвания на железопътния транспорт. Тя добави, че Центърът за реагиране при бедствия на Тайван е активиран, но не коментира икономическото въздействие на събитието.

Кадри от тайванския новинарски канал News Plus не показват паника в офиса, докато някои осветителни тела се люлеят, а пътуващите изглежда не се притесняват от закъсненията на влаковете. Пожарната служба съобщи за четирима загинали и шестдесет ранени.

Тайван се намира на югозапад от Япония, чиито власти издадоха предупреждение за цунами и призоваха гражданите да бъдат нащрек, тъй като силните земетресения рядко са единични събития.

Коментари по темата: „След земетресението в Тайван: TSMC евакуира заводи за чипове”

добавете коментар...

  1. win99

    Много удобно беше това земетресение в Тайван, не е трудно да се сетим кои и къде ще са следващите.

Коментар