Кучета-роботи стават полицаи в Испания

Полицейски кучета-роботи ще излязат по улиците на Малага, за да следят за нарушители на правилата за движение (снимка: Alisys)

Властите в испанския град Малага тестват полицейско куче-робот. Служителите ще използват 5G технология за дистанционно управление на робота и анализ на изображения за идентифициране на опасни ситуации по пътищата.

Роботът е разработен от местни инженери в продължение на две години с помощта на испанската полиция. През април 2024 г. дистанционното управляването “куче” излиза на пътя, за да открива нарушения на правилата за движение, съобщи Ройтерс.

Освен това роботизираното куче може да уведомява хората къде е забранено движението на автомобили, скутери или други превозни средства. С течение на времето такива кучета роботи ще се появят и в други градове на страната.

Кучето-робот тежи 35 кг и е оборудвано с пет видеокамери и шест сензора. През 2025 г. то ще се сдобие и с изкуствен интелект (AI), за да изпълнява самостоятелно задачи.

Физическата част на робота е произведена от компанията Alisys, а Институтът по технологии и софтуер към университета в Малага отговаря за разработване на системата за управление, която включва комуникации и захранване. Общо пет видеокамери се използват за оценка на ситуацията в пространството.

Платформата за управление на робота използва 5G технология. Тази високоскоростна комуникация с ниска латентност подобрява мобилността на робота, като повишава способността му да анализира изображения и да открива потенциално опасни ситуации в реално време. Интегрирането на технологията в системите за обществена безопасност е част от програмата на властите за модернизиране на правоприлагащите органи и протоколи.

Предимства на технологията

Полицейските роботи са предназначени да направят спирането на трафика, арестите и други напрегнати ситуации по-малко опасни. Те помагат на полицията във всичко – от наблюдение до разчистване на отломки от местопроизшествия и детонации на бомби.

През 2019 г. полицията на град Новато изпрати робот вместо човек да достави мобилен телефон за преговори, за да реагира безопасно на сблъсък с подпалвач. Това е само една от безбройните истории с полицейски роботи, които стават все по-популярни. Роботите се превърнаха в ефективен инструмент в борбата с престъпността, спасявайки живота на хората.

Полицейските роботи не се различават много от другите видове роботи, тъй като всички те използват AI, машинно обучение и IoT, за да изпълняват задачите си. Основната разлика между полицейски робот и обслужващ робот е в това какви задачи са програмирани да изпълняват. Полицейските роботи, използвани от правоприлагащите органи и правителствените агенции, са програмирани да спират превозни средства въз основа на модели на шофиране, да използват лицево разпознаване за откриване на престъпници и дори да предотвратяват измами.

Комбинирането на роботика с технология за самоуправление може да позволи на полицейските коли автономно да спират шофьори и да издават глоби за нарушения в движението – всичко това без присъствието на полицай. Някои смятат, че технологията може да намали броя на спиранията, причинени от запълване на квоти за глоби или просто защото хората са подозрителни.

Полицейските роботи са обект на активно изследване и развитие в различни страни и организации. Според изданието El Jueves, роботизираната полиция може да донесе потенциално големи ползи в Испания по отношение на равенството, поверителността и сигурността – както за полицията, така и за гражданите. Вероятността да бъде спрян ще се определя единствено от данните за поведението на водача, а не от някакви пристрастия.

Недостатъци и рискове

Някои се опасяват, че роботите могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Полицията на Ню Йорк отмени използването на Digidog на Boston Dynamics през 2021 г. след отпор от обществеността и правителствените служители.

Въпреки че роботите може да не са расово предубедени, това не означава, че AI технологията зад тях е перфектна. Всъщност, както откри Джой Буоламвини, канадски компютърен учен от Технологичния институт на Джорджия (MIT), технологията далеч не е перфектна. Буоламвини установи, че тези, към които е най-вероятно да се насочи полицията, са най-малко представени в базата данни за разпознаване на лица, а това ги излага на повишен риск да бъдат неправилно идентифицирани като заподозрени в престъпления.

Считано от 2024 г., роботите и роботизираните технологии могат да бъдат изправени пред технически и финансови ограничения, които ще намалят тяхната ефективност и надеждност. Роботите могат да нарушат поверителността на гражданите, ако се използват без надлежно разрешение, контрол и съгласие. Роботизираната технология може да предизвика съпротива и недоволство сред полицейските служители, които се чувстват застрашени, че ще ще бъдат заменени от роботи.

На роботите и роботизираните технологии може да липсват емоция и интуиция, които са важни фактори за успешната полицейска работа. Това може да доведе до грешки, недоразумения или конфликти с хора, които може да изискват съчувствие от страна на полицая.

Технологиите налагат промени в законодателството. Според Ройтерс, въпросът за роботите в органите на реда трябва да вълнува не само полицията, но и населението – хората, които полицията трябва да защитава и обслужва. Професорът по право в Калифорнийския университет в Дейвис Елизабет Джо казва, че дори ако използването на роботи все още е само концепция, юристите могат да предвидят правните и политически проблеми, които потенциално ще възникнат.

Първо, доколко хората трябва да участват в използването на роботи ченгета? Второ, колко принуда трябва да бъде позволена на роботите ченгета? Трето, как използването на робот полицай може да повлияе на правни определения като разумна сила? Четвърто, дали използването на роботи ченгета допълнително ще увеличи социалното неравенство в полицейската дейност? И накрая, как може да се разработи единен подход към полицейските роботи?

Въпросът не е толкова дали хората искат роботиката да се използва в различни области на живота, а как най-добре да се направи това.

Коментар