Съкращения в Apple след закриване на автомобилния проект

Apple прибягна до съкращения след проваления проект за електрическа кола
(снимка: Apple)

Apple уволнява 614 работници в Калифорния като следствие от закриването на проекта за създаване на собствен автомобил. Това е първият значим кръг от съкращения на работни места в компанията след пандемията от ковид.

Засегнатите служители на Apple са работили в осем различни съоръжения в Санта Клара, според WARN съобщение. Работниците са официално информирани за съкращенията на 28 март, а промените влизат в сила на 27 май, уточнява CNBC, позовавайки се на документацията.

Apple не е принудена да прави големи съкращения като своите конкуренти, до голяма степен защото производителят на iPhone растеше по-бавно от останалите играчи на пазара по време на пандемията.

Новината идва седмици след като Apple отмени дългогодишен проект за изграждане на електрическа самоуправляваща се кола с екип, известен като Special Projects Group.

Въпреки че известието в Калифорния не споменава конкретните проекти, по които се съкращават работни места, нито едно от местоположенията в документацията не е в централата на Apple в Купертино, а в по-малки сателитни офиси – именно в тях компанията развива тайните си проекти.

Позициите, подлежащи на съкращения, включват мениджъри на машинни цехове, хардуерни инженери и инженери по продуктов дизайн, според San Francisco Chronicle. Засега няма официален коментар от Apple за съкращенията.

Коментар