Хирургически екип в Китай извърши уникална операция

Ксенотрансплантацията бележи важен крайъгълен камък с успешно присаждане на бъбрек от прасе на човек (снимка: CC0 Public Domain)

Китайски хирурзи пишат история с уникална операция. Лекарите от болницата Сиджин, ръководени от професорите Чин Уейджун и Доу Кефенг, успешно извършиха първата в страната мултигенно-редактирана трансплантация на бъбрек от прасе на човек, който се намира в мозъчна смърт.

Тази историческа операция се проведе на 25 март, след първата в света трансплантация на черен дроб от прасе на човек по-рано през месеца, съобщи China Daily. Успехът на операцията дава огромна надежда на пациенти, страдащи от краен стадий на бъбречно заболяване – състояние, при което бъбреците отказват напълно.

Критичното предизвикателство за тези пациенти винаги е бил недостигът на налични органи за трансплантация. Въпреки това, напредъкът в генното редактиране и имунологията отвори врати за ксенотрансплантацията – трансплантация с използване на органи от животни – като потенциално решение.

Операцията е резултат от екипните усилия на 21 болнични отделения, включително урология, хепатобилиарна хирургия и анестезиология.

Донорското прасе, предоставено от компанията Chengdu Clonorgan Biotechnology Co Ltd, претърпя генетична модификация, за да се сведе до минимум рискът от отхвърляне на органа от реципиента.

След потвърждение за мозъчна смърт, семейството на получателя безкористно се съгласи да участва в това изследване, допринасяйки за напредъка на медицинската наука.

Трансплантираният свински бъбрек функционира нормално в продължение на девет дни, като успешно произвежда урина. Това постижение бележи важен крайъгълен камък в изследванията на ксенотрансплантацията, като проправя пътя за бъдещи клинични приложения и предлага нова надежда за много пациенти с краен стадий на бъбречно заболяване.

Професор Доу Кефенг, един от водещите хирурзи, подчерта потенциала на ксенотрансплантацията за справяне с критичния недостиг на донорски органи. Тази технология може да спаси безброй животи чрез значително намаляване на времето за изчакване или удължаване на продължителността на живота на пациенти, които очакват трансплантация на органи.

Коментар