Важна промяна в App Store за феновете на ретро игри

App Store вече ще приема емулатори на игри, съгласно новите правила на Apple 
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple постепенно премахва ограниченията в своя магазин за мобилни приложения под натиск на индустрията и регулаторите. Компанията официално разреши емулатори за игри в App Store.

Години наред Apple е доста стриктна относно това, което се публикува в нейния онлайн магазин за приложения и блокира изтеглянето на емулатори за игри от App Store. Сега, бележейки значителна промяна в своя подход, Apple облекчи политиките си за App Store и най-накрая отвори вратите на платформата за публикуване на емулатори на ретро игри.

Съгласно актуализираните указания, забелязани от 9to5Mac, емулаторите на ретро игри вече са разрешени в App Store и могат да изтеглят игри. Същевременно Apple предупреждава разработчиците, че игрите трябва да се придържат към всички приложими закони и неспазването им ще доведе до по-строги действия срещу тях.

Apple също е изпратила имейл до разработчиците на емулатори на игри, за да ги информира, че могат да създават и предлагат своите продукти в App Store. 

Преди тази актуализация емулаторите на игри не бяха разрешени в App Store. Въпреки това имаше начини да се използват емулатори на устройства на Apple, които обикновено изискваха джейлбрейк и инструменти за зареждане на външни приложения (от т.нар. трети страни).

С наскоро актуализираните правила, Apple елиминира необходимостта от джейлбрейк, за да се ползват емулатори на нейните устройства. Разработчиците трябва да вземат предпазни мерки, тъй като предлагането на пиратски игри е голямо нарушение.

Не е ясно какво е причинило промяната в позицията на Apple, но има спекулации, че това може да се дължи на нарастващия правен натиск от Закона за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз.

Наскоро Apple облекчи своите политики, за да позволи зареждане на външни приложения на iPhone и iPad. Но не е реалистично да се очаква поток от емулатори на ретро игри в App Store, тъй като процесът на преглед на приложения от страна на Apple остава в сила.

Освен разрешаване на емулатори на игри в App Store, актуализираните насоки въвеждат нови „Права за услуги за стрийминг на музика” в Европейския съюз. Те ще позволят на приложенията за стрийминг на музика в определени региони да включват връзки към външни уебсайтове.

Коментар