Arm-процесор на Google подсилва центровете за данни

Персонализираните Axion процесори на Google са предназначени за мощни и устойчиви центрове за данни (снимка: Google)

Google бележи голям напредък в технологиите за центрове за данни със своите персонализирани процесори, базирани на Arm архитектура. Чиповете Axion обещават водещи в индустрията производителност и енергийна ефективност.

В сравнение със съществуващите Arm-процесори, Axion осигурява до 30% по-добра производителност. Той превъзхожда сравними x86-базирани чипове със значителна разлика, като предлага до 50% по-висока производителност и забележителните 60% подобрение на ефективността, според Google.

В основата на Axion са процесорните ядра Neoverse V2 на Arm, специално проектирани да осигурят предимство в работните натоварвания с общо предназначение. Google допълнително е подобрил Axion с персонализирани силициеви микроконтролери с кодово име Titanium.

Titanium се справя със задачи като работа в мрежа и сигурност и гарантира, че процесорната мощност на Axion е предназначена за основните работни натоварвания. Освен това Titanium изнася функциите за съхранение към Hyperdisk – нова услуга за блоково съхранение, която позволява динамично мащабиране на производителността.

Наред с повишената производителност, основен фокус на Google е устойчивостта. Центровете за данни на компанията вече са признати със своята висока енергийна ефективност и Axion обещава да подобри още повече този показател, което съвпада с целта на Google за постигане на операции без въглерод.

Съвместимостта остава основен проблем при въвеждането на нови технологии. Но Axion е изграден върху стандартната архитектура Armv9, която осигурява безпроблемна съвместимост със съществуващия софтуер и инструменти.

Google активно допринася за екосистемата Arm чрез проекти като Android и Kubernetes и си сътрудничи с партньори за оптимизиране на софтуера за Arm. Този ангажимент осигурява богата екосистема за потребителите на Axion.

Клиентите могат да използват Axion с различни облачни услуги на Google, включително Compute Engine и Kubernetes Engine. Освен това решенията, съвместими с Arm, са лесно достъпни в Google Cloud Marketplace, като съществуват и инструменти за миграция, които опростяват прехода към Arm-базирани инстанции.

Потенциалът на Axion се оценява от индустриални партньори на Google като Broadcom, CrowdStrike, Cybereason, Datadog, Elastic, OpenX, Snap и WP Engine. Всички те очакват значителни подобрения в производителността, ефективността и устойчивостта с пристигането на новите процесори.

Коментар