Анти-DRM средите подхванаха iPad

Още в деня на премиерата си епълският iPad беше атакуван от противници на DRM защитата. В различни сайтове се появиха остри коментари по повод вградената в новия продукт технология DRM.

Тя дава възможност на Apple и неговите корпоративни партньори да изключват функционалности, да блокират конкурентни продукти (особено свободен софтуер), да цензурират новини и дори да изтриват книги, видео или статии от устройствата на потребителите без тяхното съгласие, алармира коментатор с име Syllabear, позовавайки се на публикации в сайтовете fsf.org и defectivebydesign.org.

Контролът се осъществява чрез постоянната и непрекъсната свързаност на iPad към интернет.

“Компютрите са изчислителни устройства с обща цел, а не инструмент за контрол над потребителя. Чрез DRM Apple може да блокира инсталирането на всеки софтуер, който не е одобрен за продажба в техния магазин за приложения App Store; също така може да управлява дистанционно употребата на всяко видео, закупено от iTunes”, пояснява Syllabear.

“На всичко отгоре Apple твърди, че премахването или заобикалането на тези ограничения от потребителя е… престъпление (дори когато това заобикаляне е позволено от законите Fair Use за авторските права)”, допълва авторът.

Според него, подобен подход е огромна стъпка назад в развитието на компютърните технологии. “Ако първите компютри изискваха позволението на производителя за инсталиране на всяка нова програма или функционалност, историята на компютъра би била отблъскващо тоталитарна”, завършва коментарът.

Повечето наблюдатели на пазара обаче са убедени, че iPad ще промени индустрията, така както това направи предишният хитов продукт на Apple – iPhone. Новото устройство запълва нишата между смартфоните и ноутбуците, като засега най-застрашени от неговата поява изглежда са нетбуците, както и лаптопите за сърфиране и развлечение.

Още когато се появиха първите нетбуци, Стив Джобс каза, че Apple не би ми могла да пусне подобно (недодялано) устройство. Две години по-късно виждаме отговорът на Купертино – невероятния таблет iPad.

Коментар