Виртуализацията може да е опасна, предупреди експерт

Актуалните напоследък решения за виртуализация крият и сериозни рискове. Най-голямата опасност е неправилното или дори напълно липсващото управление на виртуалните машини и хостове, посочи Ивайло Ценков, инфраструктурен консултант във фирма ITCE на днешния форум, организиран от Ай Си Ти Медиа.

Това води след себе си до безкрайно разрастване на броя виртуални машини, спадане на производителността, невъзможност всички да бъдат правилно конфигурирани, архивирани и ъпдейтвани с последните пачове за софтуера, който върви върху тях. Проблемът може да се задълбочи до степен, която напълно да обезсмисли имплементацията на технологията виртуализация, предупреди експертът.

Решението се крие в използване на пакет от продукти, които са проектирани да работят съвместно с цел пълно и централизирано управление на множеството хостове и виртуални машини – при това напълно автоматизирано.

Пример за такъв пакет е комбинацията от Hyper-V, SCVMM и SCOM, която напълно се справя с нуждата от управление на виртуализацията и дава допълнителни възможности – като се има предвид, че SCOM не е средство единствено за наблюдение на платформата за виртуализация на Microsoft.

Наскоро ITCE приключи проект за внедряване на решение, базирано на Microsoft Hyper-V и Clustering, в "Георгиев, Тодор и Ко", което e довело до намаляване броя на физическите машини и разходите за управление и същевременно е подобрило ефективността и надеждността на ИТ услугите.

В лекцията си „Виртуализацията е опасна” Ценков разгледа основните заплахи, които се появяват при използване на виртуализация и най-добрите практики за превръщане на заплахите в бизнес ползи.

Коментар