BioMEMS технология на Бош подобрява тестването на патогени

BioMEMS позволява прецизни тестове на до 250 генетични характеристики като патогени и генетични мутации на един чип (снимка: Бош)

Бош работи по нова BioMEMS технология за нуждите на медицината, която комбинира молекулярната диагностика с микросистемна технология, стана ясно от годишния отчет на компанията.

Новата технология позволява прецизни тестове на до 250 генетични характеристики като патогени и генетични мутации на един чип и директно на мястото на терапията – например, в лекарския кабинет.

„BioMEMS съчетава молекулярната диагностика с микросистемната технология, която Бош внедрява в смартфоните и в електронните стабилизиращи системи ESP”, обясни Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Един от първите BioMEMS тестове, върху които компанията работи, е насочен към различни патогени, които причиняват сепсис и отравяне на кръвта. За тази цел Бош неотдавна влезе в партньорство за разработка и продажби с Randox.

Освен това, в стратегическата колаборация с R-Biopharm, компанията ускорено разработва напълно автоматизиран тест за мултирезистентни бактерии. Бош планира да инвестира около 300 милиона евро заедно с тези двама партньори до 2030 г.

Коментар