Нов списък на професиите ще отговори на нуждите на бизнеса

Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса, заяви зам.-министър Мариета Георгиева (снимка: M3 Communications)

Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и квалификации, които ще отговорят на бъдещите нужди на бизнеса и развитието на икономиката у нас, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева по време на кариерния форум „Презареди кариерата си” 2024, който се проведе вчера в София.

„Секторните съвети за умения, които сега формираме, ще поставят основата за изграждане на симбиоза между бизнеса, професионалното и висшето образование, както и работодателските организации, синдикатите и сдруженията на браншовите организации”, каза Георгиева.

„Нашата цел е да разработим политики на секторно ниво и квалификациите, които се развиват, да бъдат създадени с водещата роля на бизнеса и да отразяват техните нужди и изисквания”, допълни тя.

Д-р инж. Веселин Тодоров – председател на сдружение „Соларна Академия България” и съорганизатор на форума, подчерта важността от колективен подход. „Чрез сътрудничество между бизнеса, образованието и властта можем да подготвим младите кадри за успешно участие в пазара на труда и да увеличим националния брутен вътрешен продукт”, каза той.

Тодоров допълни, че „ВЕИ секторът предлага множество висококвалифицирани позиции, които представляват възможност за България да се утвърди като водещ център на енергийните иновации в Европа”.

Форумът „Презареди кариерата си” цели да насърчи диалога между бизнеса, образователната система и браншовите организации за осигуряване на квалифицирани кадри и възможности за развитие.

„Бизнесът в днешно време се движи с невероятна скорост, особено в сектора на възобновяемите енергийни източници, където иновации и нови технологии се появяват всеки ден”, каза Максим Бехар, изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. и съорганизатор на „Презареди кариерата си”.

„Затова е от съществено значение да организираме такива събития, чрез които да достигнем до повече млади хора и да ги мотивираме да мислят за своето бъдеще и кариера още от ранните си ученически и студентски години”, допълни той.

На събитието бяха обявени победителите от първия по рода си конкурс в България за изготвяне на макет на фотоволтаична електроцентрала, в който участваха училища от цялата страна. Голямата награда отиде при Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи” в гр. Разград.

Коментар