Заплаха за Intel и AMD: Snapdragon X излиза на 24 април

Arm процесорът Snapdragon X изглежда ще наруши доминацията на Intel и AMD на РС пазара (снимка: Qualcomm)

Голям анонс, който застрашава доминацията на Intel и AMD в процесорите за Windows компютри, подготвя американският разработчик Qualcomm. Новият продукт от линията Arm-базирани процесори Snapdragon X ще дебютира на 24 април, за да размести статуквото на пазара.

Qualcomm вече представи Snapdragon X Elite, а освен това се говори за Snapdragon X Plus – процесор, насочен към по-достъпни Arm-базирани преносими компютри под управление на Windows.

Сега компанията сподели кратко тийзър видео, което намеква за голям анонс в линията Snapdragon X. Видеото, публикувано в официалния акаунт на Snapdragon X, показва CPU чипсет, който се трансформира в 3D „X” с надпис „Останете на линия за 4/24”.

Qualcomm все още не е потвърдила директно пускането на Snapdragon X Elite и X Plus в тийзъра, но спекулациите сочат, че голямата новина на 24 април е свързана именно с тези процесори.

Тежест към спекулациите добавя скорошното изтичане на информация за лаптопа Lenovo Yoga Slim 7, за който се говори, че използва чип Snapdragon X Elite. Предстоящият лаптоп на Lenovo може да стане първият с новата SoC на Qualcomm.

Чипът Snapdragon X Elite беше рекламиран по-рано със своите специални AI възможности за персонални компютри и впечатляващите 45 TOPS производителност на NPU. Бенчмарковете показват, че той надминава чипа M3 на Apple със значителна разлика в теста Geekbench.

Изненадващо, в Geekbench той дори се представи по-добре от Core i7-13700HX, Core i9-13900H на Intel и новия мобилен флагман Ryzen 9 8945HS на AMD.

Резултати от теста Geekbench:

  • Snapdragon X Elite: 2427 (едноядрен); 14254 (многоядрен)
  • Core i9-13900H: 2337 (едноядрен); 10591 (многоядрен)
  • Core i7-13700HX: 2284 (едноядрен); 11636 (многоядрен)
  • Ryzen 9 8945HS: 2374 (едноядрен); 11650 (многоядрен)

Ако тези цифри съответстват на производителността при реални сценарии на използване, новата SoC на Qualcomm може да създаде сериозна конкуренция на утвърдени играчи в индустрията.

Нещо повече, Qualcomm наскоро демонстрира своята мощ в софтуера за редактиране на видео Davinci Resolve. Има дори слухове за Windows 11 AI функция, която е ексклузивна за устройства, захранвани от Snapdragon X Elite.

С наближаване на анонса на Snaprdagon X, може да се очаква по-ясен поглед върху пътната карта на Qualcomm за новата линия процесори през следващите дни.

Коментар