Apple се нуждае от евтин iPhone, за да расте

iPhone SE не беше достатъчно добър, за да разшири значително потребителската база на Apple (снимка: CC0 Public Domain)

Apple трябва да пусне бюджетен iPhone, за да увеличи продажбите си, смятат пазарните наблюдатели. Но потребителите ще очакват нещо по-добро от бюджетния iPhone SE, който ИТ гигантът от Купертино им предложи по-рано като евтина алтернатива.

Азиатският пазар, в частност Китай, който беше доста полезен за растежа на Apple, сега не отговаря на очакванията на компанията, поради успехите на местните производители на смартфони и регулациите, наложени от правителството.

Според IDC, въпреки 8-процентното увеличение на глобалните продажби на смартфони през първото тримесечие на годината, продажбите на iPhone отбелязаха спад от 10%. Забраната, наложена от Китай срещу чуждестранни марки, също допринесе за спада в продажбите на Apple.

Блумбърг коментира, че проблемът зад намаляващите продажби на Apple всъщност са самите устройства. Съществуващите потребители не искат да купуват нов смартфон и Apple се нуждае от повече хора, които да се присъединят към нейната екосистема. Накратко, компанията не дава на потребителите достатъчно стимули за надграждане до нови устройства.

Гамата iPhone на Apple получава малки подобрения всяка година, което кара много потребители да вярват, че надграждането просто не си заслужава. Решението на Apple трябва да бъде въвеждане на нови категории продукти.

Наскоро компанията представи очилата с добавена реалност Vision Pro, но поради високата им цена и дългото време за адаптиране на потребителите, изглежда, че този нов продукт няма да увеличи значително приходите на Apple в краткосрочен план.

Най-доброто, което Apple може да направи в момента, е да представи бюджетен iPhone. Въпреки че компанията пусна iPhone SE на половината от цената на стандартните и Pro моделите, дизайнът на телефона беше доста остарял. Докато други производители на смартфони представиха мощни камери и големи екрани в ценовия диапазон около $400, Apple се ограничи до модул с една камера в iPhone SE.

Apple изостава малко от конкурентите по отношение на AI, но е известно, че Купертино подготвя голям езиков модел, който ще работи в самия iPhone. Това означава, че потребителите няма да изпращат данните си в облака, всичко остава в устройството и така се запазва поверителността.

Коментар