Излиза важен учебник за GPU програмиране

Графичната компания Nvidia и Университетът на Илинойс издават съвместно първия учебник за програмиране на масивно паралелни процесори.

Автори на "Programming Massively Parallel Processors: A Hands-on Approach" са д-р Дейвид Б. Кърк, служител на Nvidia и бивш главен учен, и д-р Вен-мей Хву от Университета на Илинойс.

Учебникът, съставен от 256 страници, се явява първото помощно пособие, насочено към обучението на напреднали студенти и професионалисти в основните принципи на паралелните изчисления и графичните архитектури (GPU). Публикуван от Морган-Кауфман, той изследва различни техники за създаване на паралелни приложения.

Определени части от него са предоставени от Nvidia, вследствие от използването им в учебната програма на 300 университета от цял свят. Описаните проекти са тествани и преподавани от д-р Кърк в Университета на Илинойс.

Използвани са OpenCL и CUDA C – паралелни компютърни езици за програмиране, разработени специално за използване в масивна паралелна среда.

Книгата вече е налична за директна поръчка от Elsevier или Amazon. Достъпен е и специализиран микросайт с подробности за учебника.

Коментар