ТехноЛогика защити голям проект в Брюксел

Българската компания ТехноЛогика, заедно с партньорите си от международен консорциум, успешно защити в Брюксел първия етап от тригодишния проект ARTreat. Той е насочен към създаване на високотехнологична система за подпомагане на кардиолозите при диагностициране на болестни състояния на кръвоносната система и при хирургически интервенции, уточниха от компанията.

ARTreat цели създаване на индивидуален пациентски компютърен модел на сърдечносъдовата система, който да се използва за по-добро диагностициране на развитието и разпространението на атеросклероза при животозастрашаващи състояния. Предоставяният модел има три нива, които ще описват триизмерно анатомията на артериалното дърво, специфичния за пациента кръвен поток и динамика на кръвните тела, както и биологичните процеси, водещи до възникване и развитие на атеросклеротична плака.

За първи път ще могат да бъдат предвиждани видът и мястото на плаката, както и в кой момент може да стане прекъсване на кръвоносен съд, подчертаха от ТехноЛогика.

Разработката се базира на математически алгоритми за преобразуване на данни, получени от медицински диагностични апарати (рентген, ядрено-магнитен резонанс, скенер и др.), в компютърно генерирани модели на кръвоносни съдове, които визуализират индивидуалните особености на конкретен пациент.

Ролята на ТехноЛогика в ARTreat e да интегрира всички модули на проекта, като създаде цялостен потребителски интерфейс на симулатора, който ще бъде използван от кардиолозите и в процеса на обучение на бъдещите специалисти.

Проектът ARTreat ще предостави възможност за избор на персонализирано лечение за всеки конкретен пациент,  по време на инвазивни интервенции, напр. при  поставяне на стент, както и за предвиждане на състоянието на кръвоносните съдове след такава процедура. Чрез предоставяне на по-високо от всякога ниво на лечение ще могат да се минимизират бъдещите разходи за терапия и ще се удължи продължителността на човешкия живот.

Полученият индивидуален пациентски модел ще бъде използван и за разработване на симулатор за обучение, който ще даде възможност за провеждане на реалистични практически обучения на клинични кардиолози.

ARTreat стартира през септември 2008 г. и трябва да завърши през август 2011 г. Стойността му е 10.5 млн. евро и се изпълнява с финансовата помощ на Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности.

Членовете на консорциума ARTreat са организации, които са сред най-добрите европейски компании за продукти и услуги в областите: медицински информационни технологии и сърдечносъдова и артериална хирургия. Тези компании ще прилагат разработките на ARTreat за създаване на високотехнологични допълнения към предлаганите продукти и услуги, а всички академични и ИТ партньори ще натрупат значителен опит в индивидуализирани здравни услуги от ново поколение.

Коментар