Snapdragon X Elite, „убиецът” на x86, изглежда надценен

Лаптопите с Arm процесор са обещаващи, но засега няма изгледи да изместят Intel
(снимка: Qualcomm)

Твърденията на Qualcomm за производителността на новия процесор Snapdragon X Elite, призван да измести x86 чиповете на Intel и AMD от Windows компютрите, се оказаха подвеждащи, според първите медийни отзиви.

Qualcomm показа някои впечатляващи числа за възможностите на Snapdragon X Elite. Резултатите от бенчмарка, които компанията разкри пред пресата, целяха да убедят аудиторията, че предстоящите Windows/Arm лаптопи, задвижвани от чипа Snapdragon X Elite, ще надминат както компютрите с Intel, така и епълските ноутбуци с чипове M.

Компанията не разкри подробности за тестовете и сравнителните диаграми. Но принципно, Qualcomm никога не е предоставяла много подробности за как тества чипа Snapdragon X Elite.

„Бенчмарковете на Qualcomm са невъзможни за пресъздаване дори от водещи в класа OEM разработчици”, коментират специалисти от SemiAccurate. Графиките, които сравняват производителността на Snapdragon X Elite с предложенията на конкурентите, не са проверени за достоверност.

(източник: Qualcomm)

По-късно, когато производителите на устройства се сдобиха с новия чип от серия X, те дори не можаха да се доближат до числата, които Qualcomm показа пред пресата. Според SemiAccurate, производителите на оригинално оборудване са видели числа, които дори не достигат 50% от декларираните от разработчика.

В отговор на несъответствието инженерите на Qualcomm обвиниха лошата оптимизация на Windows за Arm и лошото охлаждане на устройствата. Но OEM производителите не можаха да подобрят много резултатите дори след промяна в охлаждането. Анонимен източник дори сравнява Snapdragon X Elite с Intel Celeron – това са чипове от начално ниво с ниски изисквания за мощност.

Qualcomm избягва да отговаря на повече технически въпроси относно предстоящата серия Snapdragon X. Компанията обеща задълбочени технически брифинги преди пускането на процесора, което е планирано някъде около „средата на 2024 г.”.

(снимка: Qualcomm)

Американският разработчик представи и модела Snapdragon X Plus, който се явява по-достъпна версия на обявения по-рано Snapdragon X Elite. В съобщението липсват задълбочените технически характеристики, обещани първоначално, като се набляга на спецификациите на камерата, активирани от SoC, вместо на очакваните технически данни.

Коментари по темата: „Snapdragon X Elite, „убиецът” на x86, изглежда надценен”

добавете коментар...

  1. до Пешо

    И Rosetta (софтуера който се грижи да “превежда” софтуера писан за х86 към ARM) върши чудеса. Въобще не подбирам дали инсталирам x86 или нейтив апп.

  2. !!

    Евала, SemiAccurate са изключително добър източник на информация!

  3. Пешо

    Просто е – MAC с техните ARM базирани машини са добре, защото софтуерът е написан кадърно, за разлика от Windows.

Коментар