Уникално за Европа: непрекъсваема 5G свързаност на границата България-Гърция

Районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем 5G роуминг
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Непрекъсваеми роуминг и 5G услуги скоро ще са достъпни за абонатите на българския  телеком А1 и оператора COSMOTE Гърция, които пътуват между двете страни, стана ясно на събитие, което компаниите организираха вчера на граничния пункт Кулата – Промахон.

За първи път в Европа този тип услуги бяха демонстрирани от специалисти от двата телекома в реално време, в присъствието на официални лица от българска и гръцка страна, представители на Европейската комисия, български и гръцки институции и медиите на двете съседни държави.

Демонстрациите на използване на мрежите от пето поколение в граничните райони се следяха в реално време на екрани в залата с гостите на събитието. Проведоха се VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber, както и видео стрийминг, излъчвани от автомобил, който преминаваше от гръцка на българска територия и обратно.

Бяха показани и приложенията за непрекъсваема свързаност, които при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1, чрез умни OBU (on-board units) устройства, постоянно изпращат телеметрични данни за температура, влажност, налягане и други показатели, особено важни  при транспортиране на стоки през границата.

Демонстрациите на непрекъсваемата 5G свързаност се следяха в реално време
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Проектът, наречен SEAGUL, се осъществява с подкрепата на Европейската комисия, която осигурява 50% от финансирането му. В реализацията на амбициозното начинание участват три страни – българският оператор А1, гръцката компания WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция. Демонстрацията на граничния пункт бе пример за това как високите технологии могат да помогнат транспортът да стане по-безопасен и сигурен.

Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584. Очаква се до края на 2025 г. по протежение на 450 км трасе от София до Атина да бъде осигурена непрекъсваема 5G връзка и роуминг.

А1 изгражда отсечка с дължина 173 километра, което представлява българската част от трансграничния коридор България – Гърция. А COSMOTE Гърция отговаря по частта от проекта, която ще осигурява 5G покритието по трасето в  продължение на около 300 км от ГКПП –  Промахон до Велестино.

5G технологията има голямо значение за развитието на транспорта, мобилността и логистиката, заяви заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков. Съвместният проект е пример за трансгранично сътрудничество, а качествената 5G свързаност има потенциал да подобри цифровите услуги поради ключовата си роля за дългосрочното икономическо развитие и социалното сближаване на регионите, подчерта той.

5G технологията има голямо значение за развитието на транспорта, мобилността и логистиката, заяви заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков
(снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

С предоставяне на непрекъснатите услуги за пренос на данни и глас между търговските мобилни мрежи на двата телекома, A1 и COSMOTE ще се създадат условия за автоматизация на превозите и по-безопасен транспорт, допълни Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Според него, първата фаза на проекта е едно добро начало, което ще се развие в посока изграждане на коридор София – Атина на следващите етапи.

Значимостта на първата фаза от проекта се изразява основно във факта, че районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг, т.е. потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без да имат каквото и да е прекъсване на мобилните услуги, разказа Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България.

Той обясни, че от телекома планират използването както на 5G non-standalone (NSA), така и самостоятелна 5G standalone (SA) архитектура. А1 покрива по-голямата част от отсечката с 5G свързаност със 700 MHz честота. Всичко това предоставя по-добро покритие по протежение на магистралата и също така много ниска латентност, което е от жизнено важно значение за автономните автомобили, каза още Ковачев.

Потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата без прекъсване на мобилните услуги, заяви Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Атанасиос Каскаманидис, съветник на проекта 5G SEAGUL от ЕК, разкри плановете за финансиране на паневропейските коридори. Целта е да се осигури свързаност между държавите и гражданите на Европа, като фокусът е върху трансграничните зони. До 2027-2028 г., най-късно до 2030 г., ще бъдат инвестирани 1,6 млрд. евро за изграждане на инфраструктура за дигитална свързаност.

Планира се изграждане на паневропейски 5G коридори за подобряване свързаността и автономната мобилност, чиято обща дължина ще е около 26 000 км. Това е проектът, познат с абревиатурата TEN-T (Трансевропейска транспортна мрежа), който включва преминаването на трасетата през 49 европейски граници. В тези проекти ще се инвестират около 5,4 млрд. евро, по първоначални изчисления, а за 5G коридорите са планирани около 800 милиона евро, уточни Каскаманидис.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Уникално за Европа: непрекъсваема 5G свързаност на границата България-Гърция”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    Супер, остана само да спрем каналите за дрога, за да ни пуснат в Шенген.

Коментар