IBM купува HashiCorp за $6,4 милиарда долара

Поредна сделка ще подсили портфолиото от облачни решения на IBM
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM ще придобие разработчика на облачен софтуер HashiCorp в сделка на стойност 6,4 милиарда долара. Новината, която съвпадна с обявяване на по-ниски от очакваните приходи за тримесечието, понижи акциите на компанията с 9% на борсата в сряда, предаде CNBC.

По-рано Уолстрийт Джърнъл съобщи, че IBM е близо до придобиване на HashiCorp, което оскъпи акциите ѝ. Междувременно Блумбърг съобщи, че американският ИТ гигант ще плати по $35 на акция за новата си придобивка.

IBM очаква транзакцията да приключи до края на 2024 г. Дейв Макджанет, главен изпълнителен директор на HashiCorp, ще докладва на Роб Томас, старши вицепрезидент на IBM, отговарящ за софтуера, ако сделката се осъществи.

HashiCorp ще допълни решенията на Red Hat, които допринесоха за ръста на приходите на IBM след придобиването за 34 милиарда долара през 2019 г. Сега IBM продава Linux версията на Red Hat като решение за използване в публични облаци.

HashiCorp е пионер в софтуера с отворен код, на който разработчиците разчитат, за да контролират облачната инфраструктура. Премиум версиите на софтуера за управление на облака Terraform и други продукти носят приходи на HashiCorp.

През 2021 г. акциите на HashiCorp започнаха да се търгуват на Nasdaq. Но растежът на приходите се забави и компанията продължи да отчита загуби. Все пак HashiCorp добавя приходи с по-бързи темпове от IBM. Акциите на компанията се повишиха с 4% в разширената търговия след обявяване на придобиването.

Ето какви финансови резултати отчете IBM през тримесечие, в сравнение с очакваните от анализаторите:

  • Печалба на акция: $1,68 коригирана спрямо $1,60 очаквана
  • Приходи: 14,46 милиарда долара срещу очаквани $14,55 милиарда долара

Приходите от софтуер, възлизащи на 5,90 милиарда долара, са се увеличили с около 6% и са под консенсуса от 5,96 милиарда долара сред анализаторите, анкетирани от StreetAccount. Приходите на Red Hat са нараснали с 9% през тримесечието при постоянна валута.

Приходите от консултантски услуги на IBM възлизат на 5,19 милиарда долара, леко намаление и малко под консенсуса за StreetAccount от 5,20 милиарда долара.

Приходите от инфраструктура възлизат на 3,08 милиарда долара. Те намаляват с 0,7%, но достигат по-високо ниво от консенсуса на StreetAccount от 2,94 милиарда долара.

През тримесечието IBM е доставила на своите 160 000 консултанти AI асистенти, за да повиши производителността, и завърши продажбата на The Weather Company на Francisco Partners.

Акциите на IBM са се повишили с около 13% досега тази година, надминавайки индекса S&P 500, който е нараснал с 6% през същия период.

Коментар