Стартира онлайн система за забавени държавни плащания

БСК стартира онлайн система за събиране на заявки от фирми за задължения към тях от страна на държавния и общинските бюджети, както и от фирми с преобладаващо държавно участие.

На адрес debt.bia-bg.com всяка фирма ще може да декларира икономическата сфера, в която оперира, вида и стойността на забавеното плащане, договорената или нормативно определена дата за плащане, длъжника и предприетите действия спрямо него.

Потребителите на системата ще имат възможност освен да подават заявки, но и да правят статистики относно броя заявки, общата сума на задълженията, средното време на просрочие, вида на длъжниците и др. Фирмените данни ще останат конфиденциални, увериха от БСК.

През декември миналата година БСК проведе серия от разговори с ръководители на парламентарни комисии и министри относно неразплатени средства към фирмите от страна на държавния и общинските бюджети, вкл. за изпълнени обществени поръчки, невъзстановен ДДС-кредит и др. Повод за срещите бе оповестеното годишно изследване на БСК за фирмената и междуфирмена задлъжнялост.

Един от водещите изводи в изследването е, че бюджетът е сред основните генератори на задължения, поради неразплатените над 2 млрд. лв. към фирмите. В хода на разговорите представителите на институциите поискаха от БСК конкретни примери за драстични забавяния в разплащанията към бизнеса. Именно това е поводът за стартиране на настоящата онлайн система.

Проблемът с държавните плащания сериозно възпрепятства дейността на фирмите в България, особено в условията на влошени пазарни условия и блокиран кредитен пазар, подчертаха от БСК.

Коментар