Роботите доближават броя на хората в Amazon

Различни видове роботи изпълняват операции по сортиране на поръчки
(снимка: Amazon)

Гигантът в електронната търговия Amazon се очертава като лидер в роботизацията на бизнеса, а също и в производството на индустриални ролити. Броят на машините, които заместват хората или работят съвместно с тях в предприятията на компанията, се е удвоил за три години, според медийни публикации.

В последните години Amazon значително увеличи броя на роботите, които наема в своите центрове за изпълнение, което му дава основание да твърди, че в момента е най-големият производител на индустриални роботи в света. Броят на роботите в компанията е нараснал от 350 000 през 2021 г. до 750 000 към средата на 2023 г., според репортаж на Business Insider.

Amazon използва няколко различни вида роботи като част от своите операции за сортиране на поръчки. Два от тях, Robin и Sparrow, са разработени и произведени от самата компания и бяха въведени в експлоатация в нейния собствен Център за иновации в роботиката, разположен близо до Бостън.

Robin е една от най-сложните стационарни роботизирани системи, създадени от Amazon. Машината помага за сканиране и сортиране на пакети на различни етапи от процеса на доставка. Роботът Sparrow, от своя страна, оптимизира изпълнението на поръчките.

Американската компания използва също роботи Proteus и Hercules за преместване на контейнери. В допълнение, роботизираната система Sequoia позволява сортиране и преместване на контейнери, намалявайки физическото натоварване на персонала.

Роботите намаляват повтарящите се движения и увеличават производителността, като идентифицират и съхраняват инвентара по-бързо. Според Amazon, благодарение на Sequoia, продуктите се поставят на платформите на компанията 75% по-бързо, а времето за обработка на поръчките намалява с 25%.

Използването на роботи също води до по-малко инциденти и загубени работни часове в съоръженията на Amazon. През 2022 г. броят на докладваните инциденти и „броят инциденти със загубено време” са намалели съответно с 15% и 18% спрямо нероботизираните обекти.

Скот Дресър, вицепрезидент на Amazon Robotics, подчерта, че използването на роботи не застрашава служителите, а напротив, разширява възможностите за сътрудничество и подкрепа на персонала. По неговите думи, съвместната работа на роботите и служителите е от решаващо значение в подхода на компанията към внедряване на системи от рода на Sequoia и Digit.

„През последните 10 години инсталирахме стотици хиляди роботизирани системи и създадохме стотици хиляди нови работни места. Това включва 700 нови работни категории в квалифицирани позиции, които не са съществували преди в нашата компания”, каза Дресър.

Според годишния отчет на Amazon за 2023 г., броят на роботите на компанията все още е значително по-нисък от общата работна сила от 1 525 000 души. В същото време Amazon продължава да разширява използването на роботи в своята дейност и разликата постепенно се стопява.

Въпреки общите приходи на компанията от 143,3 милиарда долара през първите три месеца на годината, което е с 13% повече от същия период на миналата година, Amazon беше принудена да съкрати работни места в подразделението си Amazon Web Services (AWS). Оперативната печалба нарасна с над 200% до 15,3 милиарда долара.

Коментар