Сам Алтман: AI ще доведе до масови съкращения

Сам Алтман се опасява, че изкуственият интелект ще отнеме работните места на много хора
(снимка: Sam Altman / X)

Обществото не осъзнава, че изкуственият интелект скоро ще доведе до масови съкращения. И ще замени много хора. „Това е огромен, огромен проблем”, заяви Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI – компанията, която разработи ChatGPT.

Когато беше попитан какво мисли за това как дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект (AI), може да повлияе на изборите, Сам Алтман сподели опасенията си, че AI ще се превърне в истински проблем и ще доведе до масови съкращения на работни места.

„Най-голямото ми безпокойство в момента е типът, скоростта и мащабът на социално-икономическата промяна и какво въздействие ще има тя”, каза изпълнителният директор на OpenAI, цитиран от Gizmochina.

Сам Алтман вярва, че изкуственият интелект може да доведе до масово заместване на работни места и да повлияе на икономиката. Според него, много хора не осъзнават настоящата ситуация.

GPT-4 все още не представлява значителен риск за работните места и мнозина са се отпуснали, смята той. „Страхувам се, че просто няма да приемем този риск достатъчно сериозно в бъдеще и това е огромен, огромен проблем”, каза Алтман.

Според проучване на Международния валутен фонд (МВФ) по-рано тази година, усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект могат да повлияят на приблизително 60% от работните места в развитите икономики.

Твърди се, че почти половината от тези работни места могат да бъдат автоматизирани, което ще доведе до масовите съкращения на хора, за които Алтман говори.

Миналата година в интервю за CNBC той каза, че се страхува “малко” от ChatGPT, защото инструментът може да замени определени работни места. Въпреки че AI инструментите могат да помогнат на хората в техните работни места, като им позволят да правят повече за по-малко време, те могат също напълно да заменят хората.

Междувременно, някои ръководители на компании потвърдиха, че вече са заменили работни места с изкуствен интелект, за да подобрят производителността и ефективността.

Коментари по темата: „Сам Алтман: AI ще доведе до масови съкращения”

добавете коментар...

  1. Tedi

    Ако хората нямат работа,и бизнесът няма да има печалби. Изхвърлянето на хората от пазара на труда няма да увеличи печалбите на компаниите, а ще доведе до депресия в икономиката и масови фалити на компании, поради липса на приходи.

  2. Бизнесът

    Бизнесът харесва това. Каква по – голяма радост за бизнесмена от това да печели без да се налага да плаща.

  3. Българин

    до Готин, ИИ много бързо ще бъде урегулиран когато стотици милиони гладни хора излязат по улиците. В крайна сметка всичко се прави заради хората.

  4. Готин

    ИИ ще навлезе масово навсякъде, за сега най големите усилия са насочени за военни цели, ИИ вече побеждава военен пилот в симулиран въздушен двубой.Скоро ИИ ще управлява танковете, подводниците а не след дълго и цялата механизирана техника.Успоредно с това ИИ ще навлиза все повече и в икономиката, а това означава все по малко работни места за хората.Ако някой си направи труда да поговори с чатбота на вайбър,ще научи ,че за перфектното овладяване на дадена професия са нужни 4 до 5 години на ИИ.Има разбира се, и професии като хирургията, за която са нужни около 10 г…

  5. Българин

    до Ех Йордане … по твоята логика парите ще затрият човечеството. Но все пак не забравят, че парите се правят от хората. Така че капитализма няма как да го има сам по себе си, ако ги няма хората. То като цяло капитализма се е доказала вече като неработеща система и както се вижда, идва времето на нещо по-добро. А ти го наричай и “утопия” ако искаш.

  6. Програмист

    Абе мина вече еуфорията от тези генеративни AI. Преди година постоянно писах някакви неща на ChatGPT. Сега го ползвам много рядко, ако трябва да ми генерира някакъв прост скрипт и не ми се рови в stackoverflow. Хората вече свикнаха с това, което реално може да ти донесе като предимство. И се видя, че повечето неща, които показваха, че може да прави, нямат реално приложение.

  7. Ех Йордане, Йордане

    Капитализмът работи по други правила, приятелю. Оптимизация до безкрай, растеж на печалби до безкрай, дори и когато не е възможно физически. А с ИИ, кой капиталист ще остави служителите си разполагат с освободеното време, въпреки че са си свършили вече работата. Или ще те натоварят с още (за същата заплата) или ще те съкртатят като ненужен. Печалбата води логиката а твоето е хубава утопия.

  8. До Йордан

    Това разправя и човечеца в статийката си. Щом един човек почва да си върши работат десетократно по бързо то други 9 ще бъдат съкратени. Т.е. тези 9 няма да имат доходи и как ще се занимават с хобита, спорт и т.н. само явно на теб ти е известно.

  9. Йордан

    Стига се всявали страх. Благодарение на ИИ хората ще могат да вършат настоящата си работа десетократно по-бързо. Вместо както сега една задача да им отнема 10 дни, с ИИ същата задача ще им отнеме 1 ден. Т.е. може да работим 10 пъти по-малко и да имаме същите материални блага. Лошо ли е това?

    Благодарение на ИИ хората най-накрая ще имат възможност да отделят повече време за хобита, спорт, готвене, игри с децата и какво ли още не.

    Да, ИИ ще измести много хора и ще върши много, много от неприятна и еднообразна работа. Нищо апокалиптично няма в това.

Коментар