Странни кражби на кабели от зарядните станции на Tesla 

Крадци с неясни мотиви режат кабели и повреждат зарядните станции на Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Серия от кражби на кабелите на суперзарядните станции на Tesla са извършени наскоро в района на Хюстън. Повредени са най-малко пет станции за зареждане на електромобили, а мотивите остават неясни.

Миналата седмица 18 кабела за високо напрежение бяха откраднати от станция за зареждане на Tesla в Монтроуз, съобщи IT Home. Оттогава подобни кражби се случват и в други райони на Хюстън, което затруднява зареждането на електромобили.

Последната “жертва”, станцията Yale Street Market Supercharger, отново работи, след като по-рано собствениците на Tesla бяха уведомени, че обектът е затворен поради десетки прекъснати кабели.

Израел Роблес е един от засегнатите собственици на електромобили Tesla. „Много е неудобно, защото плановете за пътуване се основават на станциите за зареждане по пътя”, казва той.

Инцидентите с прекъснати кабели на зарядните станции Supercharger зачестиха, а мотивите и самоличността на извършителите все още не са ясни.

Някои наблюдатели спекулират, че медните жици са откраднати, за да бъдат продадени за пари, но собственик на станция за рециклиране на скрап смята, че тази идея не е надеждна.

Бренди Арло, която притежава център за рециклиране на метали в южен Хюстън, предполага, че някои хора може да крадат медните проводници, увити в кабелите на зарядната станция на Tesla, за да ги продадат и да спечелят пари.

Но изолираният меден проводник се продава само за 70 цента за паунд (0,45 кг) в центъра за рециклиране. С други думи, дори ако някой открадне 50 паунда (22,6 кг) кабели за зарядна станция на Tesla, ще получи за тях около $35 долара.

Не само печалбата от продажбата на тези кабели ще е малка, но станциите за рециклиране имат строги процедури за проверка на източниците, което прави работата с откраднати стоки изключително рискована.

„Минаването през кошчето за рециклиране е по-трудно от ходенето до банката”, казва Арло. Продавачите трябва да подписват документи, да правят снимки и дори да оставят пръстови отпечатъци, които след това се качват в щатски и местни бази данни.

Според нея, мотивът за кражбата на кабелите на зарядната станция е озадачаващ, като се има предвид строгото наблюдение. „Не правете тази глупост отново”, казва Арло.

Към момента мотивът за престъплението не е ясен, но по-рано тази седмица собственикът на фирма за ремонт на електрически превозни средства предположи пред KPRC 2, че крадците може да са злонамерено настроени към електромобилите.

Коментар