Суперкомпютър Aurora е най-мощният за AI задачи

Aurora се състои от 10 624 блейд сървъра с 21 248 процесора Intel Xeon CPU Max и 63 744 ускорителя Intel Data Center GPU Max (снимка: Argonne National Laboratory)

Суперкомпютърът Aurora, изграден на базата на компоненти на Intel, преодоля екзафлоповата бариера и достигна най-високата производителност при изпълнение на задачи за изкуствен интелект.

Системата, която е внедрена в Аргонската национална лаборатория съвместно с HPE, се базира на процесори Intel Xeon CPU Max и графични ускорители Data Center GPU Max. Aurora е в процес на изграждане от известно време, но едва сега достигна 87% оперативен капацитет с работещи 9234 възела.

Intel обяви, че Aurora е постигнала производителност от 1,012 ExaFLOPS при класически натоварвания и 10,6 ExaFLOPS при натоварвания за изкуствен интелект, което я прави най-мощният суперкомпютър в индустрията.

Aurora се състои от 10 624 блейд сървъра с 21 248 процесора Intel Xeon CPU Max и 63 744 ускорителя Intel Data Center GPU Max (Ponte Vecchio).

Въпреки че Aurora е най-мощният суперкомпютър за задачи с изкуствен интелект, в класическите задачи, т.е. като се вземе предвид производителността на FP64, системата Frontier с компоненти на AMD остава лидер с резултат от 1,206 ExaFLOPS.

Коментар