Нов процесор подхранва екзафлоп-мечтите на Европа

Процесорът Rhea1 има мисия да върне специализираните високопроизводителни микропроцесорни технологии обратно в Европа (снимка: SiPearl)

Компанията SiPearl актуализира спецификациите на своя процесор Rhea1, който е призван да сбъдне мечтите на Европа за екзафлпови суперкомпютри. Обновеният модел предлага повече ядра и повече памет.

SiPearl беше избрана от инициативата EPI (European Processor Initiative) да разработи процесор, базиран на Arm архитектура, който да задвижва европейските суперкомпютри, по-специално системата Jupiter, планирана като първият екзамащабен проект в ЕС, отбелязва The Register.

На конференцията за високопроизводителни изчисления ISC 2024 компанията разкри, че нейният процесор Rhea1 от първо поколение ще съдържа 80 ядра Neoverse V1 на Arm. Всяко ядро включва двойка 256-битови модули за мащабируемо векторно разширение (SVE), за да подобри възможностите си за векторни и матрични изчисления при суперкомпютърни натоварвания.

По-рано беше планирано Rhea да включва 72 ядра Neoverse, но тъй като конкуренти като Grace CPU на Nvidia се появиха със 72 ядра Neoverse, може би SiPearl реши, че трябва да отиде малко по-далеч. Но говорител на SiPearl заяви пред The Reguster, че компанията винаги е възнамерявала да има 80 ядра.

Всеки процесор Rhea1 също ще включва четири стека HBM памети от Samsung, за да осигури балансирано решение, идеално за HPC изчисления, големи данни и приложения за AI, които често са ограничени от честотната лента на паметта. HBM постига по-висока честотна лента чрез подреждане на матриците на паметта една върху друга в рамките на същия чип-пакет CPU или GPU, към който са свързани.

SiPearl казва, че за този процесор от първо поколение ще използва версия HBM2e, въпреки че са налични по-нови версии HBM3 и HBM3e, а HBM4 вече е в процес на разработка. Компанията си партнира със Samsung Electronics, в момента най-големият производител на памети, за да оборудва серията процесори Rhea с HBM.

Samsung, от своя страна, посочи, че очаква HBM4 да бъде представена до 2025 г., същата година, в която SiPearl възнамерява да предостави първите образци на Rhea1 с HBM2e.

В допълнение към HBM в пакета с чипове, всеки процесор Rhea1 ще има четири интерфейса за външна памет DDR5, поддържащи два DIMM модула на канал, като вход-изходът (I/O) се осигурява през 104 ленти PCIe Gen 5, разделени на 6×16 плюс 2×4.

Вътрешно, Rhea1 ще използва Arm Neoverse CMN-700 Coherent Mesh Network on Chip (NoC), за да свърже различните си изчислителни и I/O елементи.

Според SiPearl, процесорът Rhea1 е настроен да осигури „изключителна производителност и енергийна ефективност” с „ненадминато съотношение байт на флоп”, благодарение на капацитета на паметта си и високата честотна лента на вградената HBM.

„Rhea1 ще изпълни мисията, възложена от EuroHPC JU и консорциума European Processor Initiative: да върне специализираните високопроизводителни микропроцесорни технологии обратно в Европа”, каза главният изпълнителен директор и основател на SiPearl Филип Нотън.

Той твърди, че Rhea1 ще бъде „микропроцесор от световна класа” за HPC и AI и чудесна алтернатива на съществуващите решения за работни натоварвания с по-ниска цена, като същевременно предлага по-голяма гъвкавост за промени в модела.

Rhea1 обаче вече закъсня. Трябваше да бъде наличен през 2022 г., но тогава SiPearl каза, че първият процесор, произведен от TSMC, ще се появи през 2023 г. Сега се очаква процесорът да излезе през 2025 г.

Коментар