Италия забрани фотоволтаиците върху земеделска земя

Вече няма да се строят соларни масиви из нивя и ливади, реши италианското правителство
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианското правителство издаде нов указ за пълна забрана на изграждането на фотоволтаични инсталации върху земеделски земи. Новите разпоредби няма да се прилагат за проекти, които в момента са в процес на одобрение.

Забраната касае разполагането на широкомащабни соларни централи върху продуктивни земеделски земи. Крайната цел на указа е „да се избегне опустиняването“ на земеделската земя в Италия.

„Искахме да регулираме използването на фотоволтаични панели и вярваме, че земята трябва да служи за производство на храна, а производството на енергия трябва да бъде съвместимо със селскостопанското производство“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.

„Ако искате да разположите фотоволтаични панели на земята, вие трябва да промените предназначението им и следователно не вярваме, че този тип практика трябва да продължи“, допълни Лолобриджида, като отбеляза, че новите разпоредби няма да се прилагат за агроволтаиците.

Правителството на Италия подчерта, че ще остане възможността за производството на соларна енергия в кариери, мини, както и концесионни зони към държавната железница, летищата, а също и защитните ивици край магистралите. Изграждането на соларни паркове ще бъде възможно и в зоните на промишлени предприятия.

Проектите, които вече са процедура по одобрение, няма да бъдат засегнати от промяната. Но новите разпоредби вече предизвикаха критики от местния фотоволтаичен сектор.

„От това, което можахме да разберем от пресконференцията на Министерския съвет, правителството реши да постави ненужно ограничение върху фотоволтаичните инсталации върху земеделска земя, пренебрегвайки вече ратифицираните ангажименти“, заяви италианската търговска организация Italia Solare.

Италианската земеделска асоциация Coldiretti пък приветства решението. Според нея, това означава спиране на спекулациите от страна на големи инвестиционни фондове, които излагат на риск селскостопанското производство.

Коментари по темата: „Италия забрани фотоволтаиците върху земеделска земя”

добавете коментар...

  1. Аз

    Мисля че тука го има закона. Ама май никой не го изпълнява.

  2. Николай

    И тук трябва да се въведе забрана, както и забрана на големи арендатори(мутри) ганьовци

Коментар